Dünya Doktorları (DDD), savaştan kaçarak ülkelerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalı çocuklar için verilen “Psikososyal Destek” programlarına devam ediyor. İstanbul ve İzmir'de düzenlenen etkinliklerde Dünya Doktorları tarafından her hafta ortalama 50 çocuğa psikososyal destek veriliyor.

Ukrayna’da binlerce insanın ölümüne ve milyonlarca insanın başka ülkelere kaçarak sığınmacı konumuna düştüğü savaşın dördüncü ayında Türkiye’deki Ukraynalı sığınmacılar hayata tutunmaya çalışıyor. Savaşın en karanlık yüzüyle karşılaşanlar ise çocuklar. Savaş travmasına maruz kalan çocuklar, travma sonrası stres bozukluğu, kendini suçlama, tedirginlik, gerginlik, irkilme durumları, huzursuzluk, öfke patlamaları ve saldırgan davranışlar sergileyebiliyor.

Dünya Doktorları, Ukrayna Dayanışma Derneği ve İzmir Ukraynalılar Derneği iş birliğinde İstanbul ve İzmir’de her hafta sığınmacı çocuklara psikososyal destek veriyor. Yapılan etkinliklerle, yaşları 8 ila 12 arasında değişen 70’e yakın Ukraynalı çocuk savaş nedeniyle yaşanılan zorluklarla baş etme ve hislerini ifade etmeyi öğreniyor.

Çocuklara Sanata Dayalı Psikososyal Destek

Sulu Boya, resim ve çeşitli oyun çalışmalarıyla birlikte sanata dayalı yapılan etkinliklerde çocukların maruz kaldıkları savaş sonrası görülen tepkilere yönelik farkındalık kazanmaları ve bu tepkilerin olağan olduğunu fark etmelerini sağlanıyor. Çocukların kendi rahatlama tekniklerini keşfettikleri etkinliklerde, göç etmek zorunda kalan kişilerin yaşadığı psikososyal sorunlarla baş etmeyi artırmak ve kendi kaynaklarını güçlendirmek oldukça önem teşkil ediyor.


Hibya Haber Ajansı