WiLAT Türkiye, lojistik ve taşımacılık sektöründe cinsiyet eşitliğine önem veren firmalarla bir araya geldi.
WiLAT Türkiye tanıtım toplantısı 5 Temmuz 2022 Salı günü (bugün) gerçekleşti. Toplantıda moderatörlük yapan WiLAT Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İletişim Başkanı Özlem Dalga, ilk olarak WiLAT Türkiye Kurucu Başkanı Berna Akyıldız'a söz verdi.
Akyıldız konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"CILT’in tarihçesi 103 yıl geriye dayanıyor. 1919 yılında ileri gelen 5kişiyle yola çıkmış CILT. Lojistik ve Taşımacılık sektöründe savaş sonrasında nasıl daha iyi götürürüz diye çalışmalar yapmışlar. Londra da kurulmuş bir şirket. Şu an da Kraliyetin himayesi altında çalışan bir hayır kurumu.
Tamamen Türkiye de STK anlayışıyla kâr amacı gütmeyen bir kurum. Ağırlıklı olarak eğitim, üniversitelerle iş birlikleri, sektörle iliği tüm konular, son dönemlerde sürdürülebilirlik, yeşil ve dijitalleşmeyle ilgili çok sayıda eğitim, araştırma yapan bir kurum CILT. Dünyadaki 39 bin üyesiyle sürekli yenileyerek güncelleyerek bu çalışmalarını sürdürüyor. CILT, Avrupa da yok yalnızca İngiltere ve İrlanda da kurulmuşlar daha çok Afrika’da, Uzak Doğu’da ve Amerika’da yoğunlaşmış. Bizi onurlandıran ise Avrupa da İngiltere ve İrlanda onların merkezleri bunun Türkiye olarak bize önerilmesi ve kurulmasıyla ilgili teklif gelmesidir. Bu kuruluşun sektöre katkılarının büyümesi konusunda arkadaşlarımızla birlikte çok çalışıyoruz. CILT bu arada şube olarak başvurumuzu yaptık, İçişleri Bakanlığı’ndan son haberi bekliyoruz."
Sektördeki kadın sayısının azlığına dikkat çeken WiLAT Türkiye Kurucu Başkanı Berna Akyıldız, lojistik sektörünün erkek egemen olarak tanındığını vurguladı.
Akyıldız konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Son geldiğimiz durumda lojistik dünyadaki en önemli ikinci sektör ve bu konuda gerçekten ciddi olarak el atılmalı. 2013 yılında bir CILT üyesi olan Ayşe İbrahim, bu eksikliği fark ederek ve lojistik olarak kadın ve cinsiyet eşitliliği konusunda daha çok çalışalım demişler. 2010 da Nijerya’da çalışmalara başlamışlar. 2013 yılında Sri Lanka’da anons edildi. 2020 yılında da bize kurulması için teklif sundular. Hem CILT için başvurumuzu yaptık hem de Wilat’ı dernek olarak 12 sektörün çeşitli katmanlarında denizcilik, hukuk, sigorta, kamyon, filo yöneten 12 kadın arkadaşımızla 2021 Nisan da kurduk. Ulaştırma Bakanlığı’nın da bu kadar kısa sürede derneği kabul etmesi bizi motive etti.
WiLAT Türkiye’yi 12 kadın arkadaşımızla kurduk şimdi ise 50 üyemiz var. Sizler olmasanız biz bir yere kadar ilerleriz. Kadınlara, erkeklere ihtiyacımız var. Sektörde eşitlikçi bir tutum istiyoruz, sadece biz olalım demiyoruz. Kadınların öncü fonksiyonu var ve bunu 9.1 ile yapmamız pek mümkün görünmüyor."
Chairperson of WiLAT CapacityBuilding Center Başkanı Vicky Koo, WiLAT Global Başkanı Gayani De Alwis, CILT International Vice President Europe&Middle East ve IBF Başkanı Finbarr Cleary ve Reshma Yousuf, Kurucu ve Operasyonlar Direktörü, toplantıya internet aracılığıyla katıldı ve düşüncelerini paylaştı.
Konuşmasına yola çıktıkları süreçleri anlatarak başlayan, WiLAT Türkiye Başkan Yardımcısı Esra Kıvrak, "Sadece Türkiye de değil küreselde de neler olduğu çok önemli. İlk yola çıktığımızda 2021 Haziran ayıydı. Eylülden sonra pandemi koşullarında bir araya gelmek çok zordu. 3 tane odak projemizi mercek altına alalım ve 8 martta da bunu sunalım istedik ve hummalı bir çalışmaya başladık. Çalışmamızın ilki araştırma üzerineydi. Bireysel olarak odaklandığımız konularda nelerin eksik olarak görülüyor. Bununla ilgili bir araştırma anket ele aldık. Bu araştırmaya 111 bireysel, 70 tane de kurumsal katılımcı katıldı. 70 kurumsal katılımcının yüzde 25’i kadın yöneticilerdi. Bireysel katılımcılarımızın da yüzde 70’i kadındı. Dolayısıyla daha dengeli bir temsile ulaştığımız bir araştırma oldu. Araştırma sonuçları doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Faaliyet ve odaklanılması konular olarak 6 konu çıktı." ifadesini kullandı.
Dijitalleşmenin önemine vurgu yapan Kıvrak, lojistik gibi tedarik zinciri datanın optimizasyonlarını hayatıımızın kalbine girdiği noktada, dijitalleşmenin de ne kadar önemli olduğunu ve dijitalleşen şirketlerin ne kadar başarılı olduğunu ifade etti.
İngilizce veya farklı dillerde akıcı konuşan çalışan bulmakta zorlandıklarını söyleyen Esra Kıvrak şöyle devam etti:
"Üniversiteler ile iş birliği, reel sektörde üniversitelerin ilgili bölümlerinin daha fazla iş birliği yapması gerektiği ve sektöre daha iyi yetkin iş gücü katmak gerektiği ortaya çıktı. Rol modellere ihtiyaç var. Kadın gücünün temsili anlamında daha fazla kadın yönetici, kadın temsilcilerin olması gerektiği ortaya çıktı. Her şirketin kadının güçlenmesi prensipleriyle ilgili bir stratejiye sahip olması gerektiği ortaya çıktı. Şirket stratejilerinin içine koyulması gerektiği ortaya çıktı."
Genç Wilat projesi ile menzunlara sektöre hazırlanmaları için fırsat sunduklarını belirten WiLAT Türkiye Başkan Yardımcısı Esra Kıvrak, şunları kaydetti:
"Araştırmadan sonra biz bundan sonraki iş planlarımızı hazırlamaya başladık. Eş zamanlı olarak mentorluk konusunda 10 tane genç kadın çalışmalara başladı. Genç Wilat projemizi başlattık. Bu gençlerin WiLAT da staj imkanı sunduk, sektöre hazırlanmaları için fırsat sunduk. İlk mezunlarımızı da dün bir törenle sertifikalarını verdik.
Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik projesinde yeşil mutabakatta 7 ana başlık belirlendi. Bunlardan birisi transport. Dernek olarak global olarak çok güçlü araştırmalar yapmış bir WiLAT ve CILT organizasyonu var. Buradan elde edilen verilerle yeşil dönüşüme nasıl katkı sağlayabiliriz ile ilgili çalışmalar yaptık. Taşımacılık sektöründe önemli bir dönüşüm yaşayacağız. Araştırmalarımız, eğitimlerimiz, webinarlarımız oluyor. Eğitim olmazsa tüm bunları yapacak yetkinliğimiz olmaz eğitim konusunda CILT de her seviyede 100’e yakın değişik eğitimler var. CILT eğitim gücünü ve Wilat’ın gücünü arkamıza alıyoruz. Önemli olan global örnekler ve küresel anlamda neler yapılıyor bunları önemli görüyoruz."
WiLAT Growth Başkanı Semra Özcan ise kadının globaldeki iş gücüne dikkat çekti.
Özcan, "Kadının globalde iş gücü zaten var ama sektörde 9.1 oranında. Kadının varlığını ve gücünü artırmaya çalışıyoruz ama bunu her alanda yaymaya çalışıyoruz. Kadın iş gücünün bu kadar az olması çok ciddi dezavantaj sağlıyor. Erkek egemen sektör algısı olduğu için nitelikli kadın iş gücünü hangi seviyede olursa olsun kadını çekmekte zorluk çekiyor. Sektörde erkek egemen algısını yıkarak nitelikli kadın gücünü oluşturmaya çalışıyoruz. Lojistik ve taşıma diyoruz ama sektör ve sektör dışında ilgisi olan tüm kadınlar bireysel üyeliklerini yapabilirler. Amacımız ve hedefimiz kurumsal üyelerimizle hem küresel hem de ülkede sektörün gelişmesi için çalışmalar yapmak. Wilat Growth’un kurumsal üyeliklerde sunduğumuz bazı imkanlar var. Temsilcilerimiz Wilat ve CILT’in resmi sitesinde tanıtım yapabiliyorlar." sözlerine yer verdi.
WiLAT Nedir?
"WiLAT, 1919 yılında Birleşik Krallık merkezli kurulmuş olan CILT (Chartered Institute of Logistics and Transport)’un kadın kanadı olarak 2013 yılında Sri Lanka’da global olarak anons edildi.
Kadınların lojistik ve taşımacılık sektöründeki yerini güçlendirmek, sektördeki kadın sayısını arttırmak ve onlara sektördeki faaliyetleri süresince destek olmak amacıyla kurularak serüvenine başladı. O günden bugüne yıllar içinde diğer ülkelerde de yapılanarak 34 ’a yakın ülkede faaliyetlerini büyüyerek sürdürüyor."
WiLAT Türkiye ne yapar.?
"Kadın ve lojistik konularını Türkiye’de aynı çatı altında toplayan ilk kuruluş olan WiLAT Türkiye (Women in Logistics and Transport) Nisan 2021 tarihinde tedarik zincirinin her noktasından çok güçlü 12 kadın ile kuruldu.
WiLAT Türkiye’nin kısa zamanda yaptığı projeler WiLAT Global’de büyük etki yarattı ve Türkiye Kurucu Başkanı Berna Akyıldız ME bölgesinden sorumlu WiLAT Global Başkan Yardımcısı seçildi.
WiLAT Türkiye, irlanda ve İngiltere'den sonra Avrupa'da seçilmis üçüncü ülke konumunda yer alırken, aynı zamanda Avrupa'daki gelişiminde merkezi bir rol üstlenmesi ön görülüyor."
WiLAT Türkiye projeleri
"WiLAT Türkiye, 8 mart 2022 tarihinde üç büyük projeyi hayata geçirdi. Sektörde en doğru bilgilere ulaşmak üzere üniversiteler, özel sektör ve paydaşlar ile anket çalışmaları yapıldı ve 8 Mart'ta rapor sonuçları bir basın toplantısı ile paylaşıldı.
WiLAT merkezinden yapılan sektörel araştırmalara Türkiye’de eklendi. Bu araştırmalar sektörün geleceğine ışık tutan ve katkı sağlayan araştırmalar şeklinde devam edecek ve yapılacak yeni projelerde yol haritası olacak.
WiLAT Türkiye Kurumsal üyeleri ve işbirliği içinde olduğu üniversiteler ile Wilat Global‘in başka ülkelerde başarı ile uyguladığı Mentor/mentee projesi Türkiye’ye uyarlanarak ilk bölüm WiLAT Türkiye kurumsal üyelerinde DFDS Akdeniz iş birimi ile Haziran sonunda tamamlandı. Genclere ardından staj ve iş imkanı sağlandı. Mentor/mentee projesi diğer WiLAT Türkiye kurumsal üyeler ile devam edecek.
Tüm projelere kaynak oluşturan Genç WiLAT’ projesi de hayata geçti. Genç WiLAT tüm üniversitelerin dış ticaret, lojistik ve taşımacılık bölümlerinde okuyan 3.ve son sınıf kız öğrencilere ve sektöre girmek isteyen genç kadınlara üye olma imkanı sunuyor. Gençler WiLAT Türkiye projeleri ile eğitim,mentörlük,staj ve iş olanakları ile sektöre kazandırıyor."
Hibya Haber Ajansı