Uzun hafta sonu tatilinin ardından yeniden açılan ABD Hazine tahvilleri, durgunluk korkularının artması ve güvenli liman alımları nedeniyle dolara olan talebin artmasıyla birlikte daha uzun vadelerin öncülüğünde Salı günü yükseldi. UST 2Y getirisi %2,83'e düşerken,UST 10Y %2,83'tendaha düşük kapanış yaptı. Getiri eğrisi, ileriye dönük potansiyel zayıf ekonomik koşullara ilişkin endişenin bir işareti olarak Haziran ortasından bu yana ilk kez tersine döndü (bundan önce, 2s10s spread bu yıl Mart ve Nisan'da 2019'dan bu yana ilk kez tersine dönmüştü). Fed'in faiz artırımına yönelik swap fiyatlandırması, 2023'ün sonuna kadar 9-12 baz puan geri çevrildi. Avrupa'da resesyon korkuları hakim olduğu için tahviller çok yükseldi. Hem tahvil hem de hisse senetlerindeki oynaklığın, enflasyonun ılımlı olduğuna dair daha fazla kanıt görülene kadar yüksek kalacağı tahmin ediliyor. Dikkatlerin, 15 Haziran'da düzenlenen önceki FOMC toplantısının tutanaklarına ve ardından Cuma günü Haziran ayı istihdam raporuna kaymasını bekliyoruz.

PCE’de zayıflık aynı zamanda GSYH revizyonunda da gördüğümüz zayıflamanın devamı olarak okunacağı için aslında ekonomi için de kötü. ABD 10 yıllıklarının %3'ün altına düştüğünü ve %2.8'den geçtiğini görüyoruz. Daha alt seviyelere inmesi de olası. Hisse senetleri ve tahviller için bir durgunluk mu yoksa Fed korkusunun mu egemen olacağı önemli görünüyor. Konunun S&P'ye yansıması, "resesyon korkuları" ile başlayan analizlerin içeriğinden biraz daha karmaşık olacaktır.

Fed, doğrudan ipotek oranlarına yansıyan şekilde faiz oranlarını yükseltiyor. Fed MBS alımlarını da sonlandırdı, dolayısıyla MBS fiyatlaması ve konut kredisi faizleri bundan etkilenecektir. Bu yükselen faiz ortamında konut piyasasını da yavaşlatıcı bir etkide bulunabilir. Referans olarak ise 2008’deki krizin çıkış faktörlerinden endişe ediliyor. Bir diğer konu olarak; Hazine, Fed tahvillerinin bir kısmını itfa ettiğinde ödeyecek. O zaman bir anlamda piyasadan borçlanarak likidite çekmesi gerekir. Ekonominin Covid sonrası büyümesinde artan vergi gelirleri ve azalan sosyal yardım harcamaları bütçe açısından olumluydu, ancak durgunluk ile beraber talep, gelirler ve dolayısıyla vergi gelirleri azalacaksa borçlanma gereksinimini de tersinden okumak gerekecektir. QT’deki ilerlemenin boyut değiştirmesi ihtimali ile durgunluk endişeleri daha fazla ilişkilendirilecek görünüyor. . Risksiz getiri kavramıise ABD tahvil/bono piyasasından Fed repo piyasasına kaymış durumda.

Türk varlıklarına bakacak olursak; Artan enflasyon endişeleri küresel durgunluk korkuları arasında hissiyatı baskılamaya devam ederken, Türk lirası zayıflayarak altı haftanın en uzun kayıp serisini yaşadı. Türkiye'nin enflasyon oranı Haziran'da %78,6'ya ulaşırken ve politika faiz oranı geçen yılın sonundan bu yana %14'te sabitlendiğinden, ülke eksi %64,6 ile dünyanın en düşük reel getirisine sahip.

Akbank, yurt dışına 2 milyar dolarlık yeşil borcu satmak için düzenleyiciye başvuracağını söyledi. Banka ayrıca yurtdışında 2 milyar dolarlık borcu satmak için de başvurabilir.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı