Çin: "ABD’nin ortaya koyduğumuz listeleri ciddiye almasını umuyoruz"

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken önceki gün Bali Adası’nda bir araya geldi.

409 kez okundu.
Çin: Advert

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken önceki gün Bali Adası’nda bir araya geldi. Çin tarafı, ABD’ye Çin’e yönelik yanlış politikaları düzeltmesi dahil olmak üzere 4 liste sundu.

Konuya değinen Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, bugünkü basın toplantısında, söz konusu dört liste arasında, geçen sene Çin ve ABD’li yetkililerin Tianjin görüşmesi sırasında ortaya koyulan ABD’nin Çin’e yönelik yanlış politika, söz ve eylemlerini düzeltmesini isteyen liste, Çin’in öncelik verdiği önemli davalar listesi dahil iki listenin yenilenmiş versiyonları, ABD’nin Çin’e yönelik yasa tasarıları listesi, Çin ve ABD’nin iklim değişikliği, kamu sağlığı ve kültür dahil 8 alandaki iş birlikleri listesi yer aldığını kaydetti.

Sözcü Wang, adı geçen 4 listenin Çin’in ABD’den Çin’e baskı yapma ve engelleme, Çin’in içişlerine karışma, Çin’in egemenlik, güvenlik ve kalkınma çıkarlarını zarar etme davranışlarını durdurması hakkındaki ciddi tutumunu bir kez daha sergilerken, aynı zamanda Çin’in ABD ile karşılıklı saygı, eşitlik ve karşılıklı yarar temelinde somu işbirliği gerçekleştirmeye ilişkin yapıcı tavrını gösterdiğini ifade etti.

Sözcü Wang, ABD’nin Çin’in taleplerini ciddiye alarak somut eylemlerle ABD Başkanı Joe Biden ve ABD yönetiminin verdiği taahhütlerini yerine getirmesi arzusunu dile getirdi.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Bangkok’ta yaptığı konuşmada, Çin ve ABD liderlerinin önümüzdeki birkaç hafta içinde görüşeceğini belirtti.

“Siz bu haberi doğrulayabilir misiniz” sorusunu yanıtlayan sözcü, “Şu ana kadar bu haber hakkında somut bilgi veremiyorum. Ancak vurgulamak istiyorum ki, iki lider arasındaki temasın sürdürülmesi son derece önemlidir. İki taraf, diplomatik yollarla müzakere yaparak iki liderin buluşmasına elverişli koşul ve atmosferi yaratmalıdır.” dedi.

Kaynak
Hibya Haber Ajansı

Çin: "ABD’nin ortaya koyduğumuz listeleri ciddiye almasını umuyoruz"
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Enflasyonda yol ayrımı
Enflasyonda yol ayrımı
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi