BBC’de yer alan habere göre, uluslararası anket kuruluşu Arap Barometresi’nin yeni anket sonuçlarına göre, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki Arap ülkelerinin halkları, Batı tarzı demokratik sistemin ekonomik istikrar getirdiğine olan güvenini kaybediyor.

Rapora göre, 2021 yılının sonundan bu yılın ilkbaharına kadar yaklaşık 230 bin katılımcının çoğu, Batı tarzı demokrasi altında ekonominin kırılgan olduğunu düşünüyor.

Raporda, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki Arap ülkelerinin halklarının, Batı tarzı demokratik siyasi sistemlerle ilgili potansiyel sorunlardan giderek daha fazla endişe duydukları belirtildi.

Son on yılda, söz konusu bölgede giderek daha fazla insan, Batı tarzı demokratik sistemin ekonomiyi canlandırmaya, toplumsal düzeni korumaya ve hükümetin kararlı şekilde eylemleri uygulamasına elverişli olmadığına inanıyor.

Tunus, Lübnan ve Irak örneğinde, her üç ülke de oylama sonuçlarına dayalı olarak hükümet değişiklikleri yaşandı, ancak bu ülkelerin deneyimleri Batı tarzı demokrasinin “kendi zorlukları için her derde deva olmadığını” açıkça ortaya koydu.

Tunus’ta kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) şu anda 2011 seviyesinin altında ve Lübnan finansal sistemin çöküşüyle karşı karşıya bulunuyor. Irak da ciddi bir istikrarsızlıkla mücadele ediyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı