“Maydag-Kucha karayolunda trafik tıkandı”, “Pansiyon fiyatlarında artış” ve “Çayırdaki insan sayısı koyunların sayısını aştı” gibi Xinjiang’ı ziyaret eden turist sayısının yükselişine dair haber başlıkları son günlerde Çin gündeminde önemli yer tuttu.

Çin’de salgındaki durumunun iyileşmesi ve 5 günlük Kurban Bayramı tatili nedeniyle, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ni ziyaret eden turist sayısı hızla arttı. 10 Temmuz günü, Çin’deki en güzel karayolu olarak nitelendirilen Maydag-Kucha karayolunda ciddi trafik sıkışıklığı yaşandı. Bazı turistler, sosyal medyada, “100 kilometreyi 8 saatte geçtik. Maydag-Kucha karayolunda trafik Guangzhou’yu aratmadı!” yorumlarını yaptı. İstatistiklere göre, temmuz ayının başından bu yana Xinjiang’ın ağırladığı turist sayısı 25 milyonu aştı.

Sayram Gölü’nde karavan kiralama hizmeti sağlayan Kang Yongxin, verdiği demeçte, “Mayıs ayından itibaren, Yunnan, Sichuan ve Guangdong eyaletlerinden birçok kişi Sayram Gölü’ne geldi. Haziran ayında turist sayısı zirveye ulaştı. Temmuz ayında da bu sayı artmayı sürdürdü. Turistler pansiyondan ayrılır ayrılmaz, yenileri odaları dolduruyor. Pansiyonumuz ağustos ayına kadar dolu.” ifadelerini kullandı.

Peki, 2022 yazında, Xinjiang’ı ziyaret eden turist sayısında niçin patlama yaşandı? Çin’in en büyük eyalet düzeyindeki yerleşim birimi olan Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, ülke yüzölçümünün 6’da 1’ini oluşturuyor. Xinjiang, çöl, göller, çayırlar, buzul ve Fırat kavağı (Populus euphratica) ormanı gibi farklı turistik kaynaklara sahip. İstatistiklere göre, bölgede devlet düzeyinde A sınıfı olarak belirlenen 639 turistik mekân bulunuyor. Bunlardan 17’si, 5A sınıfında bulunuyor.

Turistik yer sayısı açısından, ülkede 3. sırada yer alan Xinjiang’a gelen turist sayısının çok olmasına rağmen, bölgenin yüzölçümünün genişliği ve turistik nokta sayısının çokluğu nedeniyle büyük kalabalıklar yaşanmıyor ve turistler keyifli olarak bölgeyi gezebiliyor.

Uygur, Han, Kazak ve Huiler, bölgedeki dört büyük etnik grubu oluşturuyor. Xinjiang’daki etnik grupların kendine özgü zengin kültürleri bulunuyor. Atlas İpeği, Dut Kâğıdı ve geleneksel nakış gibi zanaat ürünleri turistlerin beğenisine sunuluyor. Bunun yanında, Uygur Mukam (Makam) Sanatı, Kazakların Dombra çalgısı ve Taciklerin Kartal Dansı gibi geleneksek müzikler ve danslar da turistlerden büyük ilgi görüyor.  Ayrıca bölge, nan (ekmek), kuzu şiş ve “dapanji” adlı tavuk yemeği gibi farklı lezzetleriyle de biliniyor. Ziyaretçiler, Xinjiang’daki etnik grupların kültürlerinin birbirini etkileyerek nasıl geliştiğini açıkça hissedebiliyor.

Son yıllarda, Xinjiang’daki terörle mücadele çalışmalarında büyük başarılar kaydedildi. Son 5 yılda bölgede terör eylemi meydana gelmezken, suç oranı da sürekli geriledi. Bölgedeki vatandaşların güven duygusu çok güçlendi. Güvenlik durumunun iyileşmesi turizmin gelişmesini de destekledi.

Bunun yanı sıra, Çin hükümetinin COVID-19 salgınıyla mücadelede sıfırlama politikası uygulaması sayesinde salgının ülke genelinde kontrol altına alınması da turizmi olumlu etkiledi.

Verilere göre, beş günlük Kurban Bayramı tatilinde Xinjiang’ın ağırladığı turist sayısı 8 milyon 857 bini bulurken, turizm sektöründen elde edilen gelir geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,86 artarak 6 milyar 881 milyon yuana (yaklaşık 1 milyar 78 milyon dolar) ulaştı. Turizmin gelişmesi, Xinjiang’daki vatandaşların gelirlerini artırırken, Çin’deki etnik gruplar arasındaki temasları, dostluğu ve dayanışmayı da güçlendirdi. 

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı