Japonya, Çin ve Güney Kore’de alıcılı bir seyir izleniyor

BIST100 Endeksi’nin güne yükselişle başlamayabilir. Pozitif bilanço beklentilerinin de etkisiyle endekste kısa vadeli yükseliş eğiliminin korunacağını düşünmekteyiz.

354 kez okundu.
 Japonya, Çin ve Güney Kore’de alıcılı bir seyir izleniyor Advert

Bugün Ne Bekliyoruz?

 Fed’in temmuz ayı para politikası toplantısının ardından ABD hisse senedi endekslerindeki pozitif fiyatlamaların bu sabah Asya piyasalarına da yansıdığı görülmektedir. Başkan Powell’ın toplantı sonrası sözlü yönlendirmesinde para politikası sıkılaştıkça faiz artırımlarının hız keseceği ve ABD ekonomisinde durgunluk olmadığı yönündeki ifadeleri riskli piyasalarda olumlu havayı desteklemekte. Japonya, Çin ve Güney Kore’de alıcılı bir seyir izlenirken majör Asya piyasaları arasında Hong Kong’un negatif ayrıştığını görmekteyiz. Bugün veri takviminde ABD’nin ikinci çeyrek büyüme verisi öne çıkıyor. Zira Başkan Powell’ın resesyon endişeleri karşısında ABD ekonomisinde durgunluk olmadığı yönündeki ifadesinin ardından büyüme verisi kritik önemde olacaktır. Ocak-mart döneminde yıllıklandırılmış olarak %1,6 daralan ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte sınırlı miktarda büyüme kaydetmesi bekleniyor. Daralmanın devam etmesi durumunda ABD ekonomisi teknik olarak resesyona girmiş olacak. Atlanta Fed’in GDPNow tahmin modeli 27 Temmuz itibarıyla ikinci çeyrek GSYİH değişim oranını -%1,2 olarak ölçmektedir. Bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın üçüncü Enflasyon Raporu, geçen hafta perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özeti ve TÜİK’in açıklayacağı temmuz ayı Ekonomik Güven Endeksi takip edilecek. Başkan Şahap Kavcıoğlu’nun sunumunu yapacağı yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nda enflasyon tahminlerindeki olası güncellemelere odaklanılacak. Nisan sonunda yayınlanan ikinci Enflasyon Raporu’nda TCMB’nin enflasyon tahminleri 2022 sonunda %42,8, 2023 sonunda %12,9 ve 2024 sonunda %8,3 olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Ekonomik Güven Endeksi haziranda %3,3 azalarak 93,6 ile geçen yılın mayıs ayından beri en düşük değeri almıştı. Endeksin bileşenlerinden Tüketici Güven Endeksi temmuzda önceki aya göre güçlü artarken Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) geriledi. Güven endeksi hizmet ve perakende ticaret sektörlerinde düşerken inşaat sektöründe yükseldi. Fed’in beklentilere paralel gelen faiz artırımı kararı ve Başkan Powell’ın hisse senedi piyasaları açısından pozitif olan sözlü yönlendirmesi sonrasında BIST100 Endeksi’nin güne yükselişle başlamayabilir. Pozitif bilanço beklentilerinin de etkisiyle endekste kısa vadeli yükseliş eğiliminin korunacağını düşünmekteyiz.

Piyasalarda Dün Ne Oldu?

Avrupa hisse endeksleri hafta ortasında %0,29-1,96 aralığında artış kaydederek pozitif bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %0,53, FTSE 100 Endeksi %0,57 ve CAC 40 Endeksi %0,75 yükseldi. ABD hisse endeksleri de pozitif bir görünüm sergiledi. Nasdaq Bileşik Endeksi %4’ün üzerinde artarken S&P 500 Endeksi %2,62 ve Dow Jones Endeksi %1,37 yükseldi. EUR/USD paritesi yeniden 1,02 seviyesine çıkarken Dolar Endeksi (DXY) 106,5 puana geriledi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi sınırlı bir düşüşle %2,79’a, 2 yıllık Hazine tahvili faizi ise 5,7bp’lik düşüşle %3 düzeyine geriledi. Fed, temmuz ayı para politikası toplantısında beklentiler doğrultusunda art arda ikinci kez 75bp faiz artırımına giderek federal fonlama faizi hedefini %2,25-2,50 aralığına yükseltti. Fed, karar metninde enflasyon risklerine karşı azami ölçüde dikkatli olduğu mesajını tekrarlarken %2’lik hedefe dönme konusundaki güçlü taahhüdünü yineledi. Başkan Powell, toplantının ardından yaptığı açıklamalarda enflasyonun gelecek aylarda hız keseceğini, faiz artırımlarının veri akışı ve ekonomik görünüme bağlı olacağını ifade etti. Ek faiz artırımları gelebileceğini belirten Powell, artırımların bir noktada yavaşlamasının uygun olduğunu, her toplantıda verilere bakarak karar verileceğini söyledi. Ayrıca, resesyon endişelerine karşı ABD ekonomisinin mevcut durumda durgunlukta olmadığını sözlerine ekledi. Ülkedeki dayanıklı mal siparişleri haziranda düşüş beklentilerine karşın %1,9 arttı. Emtia grubundan Brent petrol dün %2,64 artarak varil başına 102USD’ye yükseldi. Ons altın ise %1 değerlenerek 1.735USD’ye ulaştı. BIST 100 Endeksi dün %0,28’lik artışla pozitif bir görünüm sergilese de artış oranı bakımından küresel hisse endekslerinin bir miktar gerisinde kaldı. Böylece gösterge endeks hafta başından bu yana %1,1 artarak 2.544,12 puana yükseldi. EUR/TRY kuru %1’e yakın artış kaydederken USD/TRY kuru yatay alıcılı bir seyir izledi. Gram altın ise 11 TL değerlenerek 997 TL’ye yükseldi.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler
Hibya Haber Ajansı

Japonya Çin ve Güney Kore’de alıcılı bir seyir izleniyor
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Enflasyonda yol ayrımı
Enflasyonda yol ayrımı
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi