Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığı’nın pandemi nedeniyle gerçekleşen ölümlerin verilerini değerlendirdi.

CHP’li 21 Büyükşehir ve İl Belediyelerinin verileri ile Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı ölüm verilerini karşılaştıran Akkuş İlgezdi, “Nasıl oluyor da Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye Genelinde açıkladığı ölüm verileri, CHP’li Belediyelerin yönetimindeki 21 ilin ölüm verilerinden daha az oluyor? Sadece bu soru dahi, pandemi döneminde yaşamını yitiren birçok yurttaşımızın kayıtlara geçmediğinin kanıtıdır. Yayılmasını önleyemedikleri salgını rakamlara yansıtmamakla kimden neyi gizliyorlar” dedi.

CHP Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi hazırladığı “21 ilde bulaşıcı hastalık ölümleri raporu” ile ölüm verileri arasındaki büyük çelişkiyi açıkladı.  Kaleme aldığı rapora ilişkin Akkuş İlgezdi, şunlara değindi:

Gerçek ölüm sayısı: sadece 21 ilde yaklaşık 97 bin

“Bu raporda, 2020 yılında kapsadığı nüfus 39.720.917 kişi olan ve ülkemizin nüfusunun %46,9’unu temsil eden 11 Büyükşehir ve 10 il belediyemizde 1 Mart 2020 – 30 Haziran 2022 tarihleri arasında bulaşıcı hastalık nedeniyle ölen yurttaşların sayısı değerlendirilmektedir. Söz konusu 21 ilde Belediyelerimizin kayıtlarına göre 1 Mart 2020 – 30 Haziran 2022 tarihleri arasında bulaşıcı hastalık sebebiyle vefat eden yurttaşlarımızın toplam sayısı 96.985 kişidir. Sağlık Bakanlığı tarafından 3 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla ölüm nedeni COVID-19 olarak bildirilenlerin sayısı ise yurt çapında toplam olarak 99.057 kişidir. Pandeminin ilan edilmesi sonrasında 2020 yılında her ay Sağlık Bakanlığı tarafından yurt çapında açıklanan COVID-19 ölüm sayısı, CHP Genel Merkezi tarafından toplanan bulaşıcı hastalık ölüm sayılarından daha düşüktür.”

Ölüm sayısı bakanlık verilerinden yaklaşık 2,1 kat daha fazla 

Türkiye’nin geri kalan 60 ilindeki COVID-19 ölüm eğiliminin bu raporda yer alan 21 ilin ölüm hızıyla eşdeğer olabileceği ihtimalini değerlendiren Akkuş İlgezdi, “30 Haziran 2022 tarihi itibarıyla Türkiye’de COVID-19 ölümlerinin Sağlık Bakanlığı’nın bildiriminden yaklaşık 2,1 kat daha fazla olarak 206.760 kişi olabileceği tahmin edilmektedir. Belediyelerde de ölüm raporlarına bulaşıcı hastalık yazılmayan ölümlerin varlığı, ülkemizdeki COVID-19 ölüm sayısının daha fazla olma olasılığının araştırılmasını gerektirmektedir” diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Mayıs ayında yayınladığı fazladan ölümler çalışmasına da değinen Akkuş İlgezdi, 2021 yılı sonu itibarıyla Türkiye'de COVID-19 ölümlerinin Sağlık Bakanlığı'nın duyurduğundan 3,2 kat daha fazla yani 264.041 kişi olarak tahmin edildiğini ifade etti. Akkuş İlgezdi, sözlerine şöyle devam etti:

En yüksek ölümler: 2020 kasım-aralık, 2021 nisan, 2022 şubat

“21 Belediyenin kayıtlarında aylara göre bulaşıcı hastalık ölümleri değerlendirildiğinde en yüksek ölüm sayısı 2020 yılının Kasım ve Aralık ayında, 2021 yılının Nisan ayında ve 2022 yılının Şubat ayında kayıtlara yansımıştır. 2022 yılının Mayıs ve Haziran aylarında en düşük ölüm sayısı gözlenmektedir.”

Pandeminin ençok etkilediği ülkeler arasında 7. Sıradayız

Rapora göre ölüm sayıları doğru açıklandığı takdirde Türkiye’nin, pandemiden en çok etkilenen ülkeler sıralamasında 7. olacağına dikkat çeken Akkuş İlgezdi, “Türkiye Temmuz ayının başı itibarıyla dünyada doğrulanmış COVID-19 olgu sayısında 10. Doğrulanmış ölüm sayısında ise 19.sıradadır. Doğrulanmış olgu sayılarının da eksik açıklandığı tartışmaları bir yana, COVID-19 nedeniyle ölüm sayıları doğru olarak açıklanmış olsa, ülkemizin ölüm sayılarına göre pandeminin en çok etkilediği dünyadaki 7. ülke olduğu anlaşılacaktır. Dünya nüfusuna göre 17.sırada olan ülkemizin COVID-19 pandemisinde olgu ve ölüm sayılarında üst sıralarda yer alması, pandemiye karşı güçlü bir yanıtın verilemediğinin en açık göstergeleri arasında yer almaktadır” dedi.

Covid-19’un yükü, bakanlığın açıkladığından çok daha ağır

Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19 ölümlerinin yaş, cinsiyet, eşlik eden hastalık, meslek, sosyal sınıf ve illere göre dağılımını açıklamadığının da altını çizen Akkuş İlgezdi, “En son bütçe görüşmeleri sırasında bizzat Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da COVID-19 hastalığı geçirenlerde hastalığın bıraktığı hasarlardan dolayı gelecek üç yıl boyunca mevcut ölümlerin üç-dört katı kadar kayıp beklendiğini açıklamak zorunda kalmıştır. Ne TÜİK ne de Sağlık Bakanlığı ülkemizdeki 2020 ve 2021 yıllarına ait toplam ölüm sayılarını bile halen açıklamamıştır. COVID-19 pandemisi ülkemizde iyi yönetilememektedir ve açıkça görüldüğü gibi COVID-19 pandemisinin ülkemizdeki yükü Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilerden çok daha ağırdır” diyerek sözlerine son verdi. 


Hibya Haber Ajansı