Çin imalat PMI verisi 50,2'den 49'a geriledi ve daralma bölgesine düşmüş oldu. Hizmet PMI endeksi ise beklentiler paralelinde 54,7'den 53,8'e geriledi. İpotek boykotları sektörler üzerinde daha fazla baskı oluşturduğu ve konut çöküşünü yoğunlaştırdığı için Çin'in PMI'ları ekonominin darbe aldığını gösterir nitelikte. Covid-19 vakalarındaki toparlanma hizmet sektörüne olan güveni zedelemiş olabilir.

 

Alt kalemlere bakacak olursak; İmalat sektörü tarafında beklentiler endeksi Mart 2020'den bu yana en düşük seviye olan 52'ye düşerken, yeni siparişler 50,4'ten 48,5'e düştü. Girdi fiyat endeksi ise 52'den 40,4'e keskin bir şekilde düştü. İhracat siparişlerinde daralma yoğunlaşarak 49,5'ten 47,4'e düştü. İstihdam endeksi ise 48,6'da. Hizmet sektörü tarafında ise istihdam endeksi 46,7'de, inşaat alt endeksi ise 56,6'dan 59,2'ye yükseldi. İpotek boykotuna rağmen hükümet öncülüğündeki yatırımdaki hızlanma göstergeyi 50'nin üzerinde tuttu.

 

Çin'in emlak kargaşası Temmuz ayı PMI'larını etkilemiş görünüyor ve tabii Çin ekonomisi için daha yavaş bir büyüme sinyali veriyor. Bu, inşaat malzemeleri üretiminin azalmasını ve inşaatta bir yavaşlamayı yansıtacaktır. Yüksek frekanslı göstergeler aşağıyı gösteriyor. Ortalama haftalık araba satışları, Haziran sonundaki artışın ardından ayın ilk üç haftasında salgın öncesi seviyenin altına düştü. Ev satışları da benzer bir seyir izledi.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı