Şanlıurfa'da suyu kesilen çiftçinin mahsülü tarlada kuruyor ya da verimi düşüyor. Çiftçiler, bölgenin üretimini doğrudan etkileyen özel şirkete DEDAŞ'a neden devletin müdahale etmediğini soruyor.
Şanlıurfalı üreticiler için tarımın önündeki en büyük engel ise DEDAŞ. DEDAŞ’ın arkasında kim var kimsenin gücü yetmiyor
Tarımsal üretim için en hayati dönem olan yaz aylarında GAP'ın başkenti Şanlıurfa'da günde ortalama 8 saat elektrik kesintileri yaşanıyor. Elektrik kesintisi sadece gündelik hayatı değil, tek geçim kaynağı tarım olan çiftçilerin geleceğini de tehdit ediyor. Elektronik tıbbi cihazlara bağlı hastalar, sıcaktan korunmak için klimaya muhtaç olan yaşlılar, hastalar hayati tehlike yaşıyor.Dolaysıyla vatandaşlar en temel haklarından mahrum kalıyor.
DEDAŞ ise kesintilere gerekçe olarak “kaçak elektrik kullanımını” gösteriyor.Peki Kaçak elektriğin kaynağı halk mı, bölgedeki ilkel elektrik altyapısı mı?
DEDAŞ’ın elektrik kesintisi yüzünden ciddi bir su sorunu yaşıyor. Dün de Akçakale'de sulama sırası nedeniyle komşu köyler arasında çıkan silahlı kavgada bir çiftçi hayatını kaynetmiş,2 k çiftçi de yaralanmıştı.Bu olayın devamında ise bugün sağlık kontrolü için Akçakale Devlet hastanesine getirilen cinayet zanlısı hastane bahçesinde öldürüldü.Bunları sorumlusu kim? Peki elektrik kesintileri olmamış olsaydı bu olaylar olacak mıydı? Büyük yankı uyandıran bu olay Türkiye gündemine oturdu.
Sadece Akçakale'de değil Jilvan,Siverek,Karakeçi,Suruç ve Viranşehir'de hergün saatlerce elektrik kesintisi var. DEDAŞ kesintileri kaçak elektriğe bağlıyor, halk ise bunun gerçek olmadığını söylüyor.
Urfa Ziraat Odası’nın verilerine göre, Urfa’da 58 bin çiftçi bulunuyor. Bu çiftçilerden 28 bini sulu tarım yaparak geçimini sağlıyor. Sulu tarımda daha yüksek verim elde etmek için tercih edilen damlama ve fıskiye ile sulama yöntemi, elektrik olmadığı zaman yapılamıyor.
GÜNDE 8 SAAT ELEKTRİK KESİNTİSİ YAŞANIYOR
Günde sekiz saat elektrik kesintisi yaşandığı bilgisi geliyor bize, kesintiler nedeniyle pamuk, mısırda büyük bir verim kaybı yaşanıyor.Bu verim kaybı hem milli gelir için hemde çiftçi için büyük bir kayıp.Öyle anlaşılıyorki önümüzdeki ilk seçimde muhalefet çalışmasa dahi iktidara en büyük darbeyi ana muhalefet görevi gören DEDAŞ mağduru çiftçiler yapacak.
DEDAŞ neden bu kadar güçlü? Neden köylerde Jandarma ve Tomalar eşliğinde trafolar sökülüyor? Neden çiftçilerin elektrikleri kesiliyor? Bunların sorulması lazım. Bunlara engel olunması lazım. Şanlıurfa’da bir milyon dönüme yakın ekili mısır ve pamuk arazileri var su kesintisinden dolayı bunların hepsi kuruyup gidecek.Çiftçiyi düşünmüyorsanız bari ülkeyi düşünün Dünya'da gıda krizi yaşanırken biz parmağımızla gözümüzü çıkarıyoruz.Artık birilerinin bu zulme dur demesi lazım.Yoksa çiftçi artık ekmez,Çiftçi bitme noktasına geldi.Birileri çiftçi bitsin istiyor.Çiftçi biterse Şanlıurfa biter,Çiftçi biterse ülke biter.