Avrupa Konseyi'nde, basına kapalı gerçekleştirilen Türkiye-AB zirvesi, yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü.
Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, zirvede yeni bir öneri getirerek düzensiz göç sorununa kalıcı çözüm istedi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) liderlerine yaptığı önerinin ardından, Brüksel'de uzun bir mesai başladı.
Toplantı sürerken Reuters'a konuşan bir AB yetkilisi, "AB liderleri Türkiye'nin göçmen planı üzerinde anlaşamadı, plan üzerinde çalışmaya devam edecekler" dedi.
AB yetkilisi, bütün konuların ele alınamadığını ve bazı noktalara açıklık getirilmesi gerektiğini belirterek, ülkelerin daha fazla süreye ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Yetkili, ilerleyen günlerde teklif üzerinde yoğun bir şekilde çalışmaları sürdüreceklerini de ekledi.
Macar Hükümeti Sözcüsü de, "Başbakan Viktor Orban, Suriyeli mültecilerin Türkiye'den doğrudan Avrupa'ya yerleştirilmesi teklifini veto etti" ifadelerini kullandı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in Özel Kalemi Martin Selmayr ise Twitter'dan anlaşmayla ilgili bu gece önemli ilerleme olması muhtemel diye yazdı.
Daha sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ile Almanya Başbakanı Angela Merkel biraraya geldi.
Basına kapalı yapılan görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.
Davutoğlu: Oyunu değiştirecek bir karar
Toplantı sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ortak basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Davutoğlu, "Tüm düzensiz ve yasa dışı göçmenleri, Türkiye’den gidiyorlarsa, almayı kabul ettik. Her Suriyeli göçmen karşılığında bir Suriyeli AB'ye yerleştirilecek" dedi.
Davutoğlu bunun "oyunu değiştirecek bir karar", "insani amaçlı yaratıcı bir öneri" olduğunu söyledi, "Böylece yasa dışı göçün önü alınacak" şeklinde konuştu.
Davutoğlu ayrıca, "Haziran ayının sonuna kadar Türk vatandaşlarına vize zorunluluğunu kaldırmanın kabul edilmesinden çok memnuniyet duyuyorum" ifadelerini kullandı.
Avrupa Komisyonu: Prensipte anlaştık
Türkiye'nin Ege'deki insani dram için formülü kritik. Zira, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, 2015'te Yunanistan'a deniz yoluyla ulaşan mültecilerin sayısı 856 bin, 2016'nın yalnızca ilk iki ayındaki sayı ise 132 bin oldu.(rüdaw)