'Türkiye'nin Suriye ile ilgili söylemlerinin anlamı yok'

ANKARA - Eğitimci, yazar Hamide Yiğit, Türkiye'nin Suriye'ye karşı uyguladığı politikanın iflas ettiğini belirterek, Erdoğan'ın Ortadoğu’yu kendine bağlama hayalleri uğruna, Türkiye'yi bataklığa sürüklediğini kaydetti. Suriye'de kaybeden bir ülke olarak Türkiye'nin bu saatten sonra müttefiklerini yönlendirecek bir konumda olmadığını söyleyen Yiğit, Türkiye'nin "Kuzey Suriye'de bir Kürt oluşumu istemiyoruz ve buna asla müsaade etmeyeceğiz" söyleminin bir anlam ifade etmediğine dikkat çekti.

1097 kez okundu.
'Türkiye'nin Suriye ile ilgili söylemlerinin anlamı yok' Advert

Ortadoğu ve Arap coğrafyası üzerine çalışma yapan ve bu alanda birden fazla kitabı bulunan eğitimci, yazar Hamide Yiğit, küresel ve bölgesel güçlerin Suriye politikalarını değerlendirdi. Küresel güçlerin eliyle yaratılan DAİŞ'in Suriye'deki Kürtler tarafında yenilgiye uğratılmasının tüm bölgesel ve küresel ülkelerin Suriye'ye dair planlarını bozduğunu ifade eden Yiğit, özellikle Türkiye'nin Suriye konusunda bataklığa sürüklendiğine dikkat çekti.

 

'Erdoğan’ın hayalleri bataklığa sürükledi'

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Ortadoğu Fatihi” olma hayalleri uğruna Türkiye'yi bataklığa sürüklendiğini vurgulayan Yiğit, Erdoğan'ın rasyonel olmayan temeller üzerinde dış politika geliştirdiği için başarısız olduğuna işaret etti.

Yiğit, “Erdoğan tüm Ortadoğu ülkelerini kendisine bağlayıp, Osmanlı hayali kuruyor. Ama gelinen noktada Erdoğan'ın sorun yaşamadığı Ortadoğu ülkesi kalmamış durumda. Dış politikasını hayal üzerinde kuran Erdoğan, gelinen noktada Türkiye'yi bataklığa sürükledi” şeklinde konuştu.

 

'Türkiye ve Suudi Arabistan hayal kırıklığına uğradı'

 

Tüm planlarını Suriye'nin işgal edilmesi üzerine kuran devletlerin dış politikada iflas ettiğini vurgulayan Yiğit, özellikle Türkiye ve Suudi Arabistan'ın hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Suriye savaşında tüm bölgesel ve küresel ülkelerin çıkar çatışması yaşadığına dikkat çeken Yiğit, şunları aktardı: "Sadece Türkiye değil, diğer bölgesel ittifaklar da iflas etti. Suriye'deki savaşın uzatılmasının altında yatan neden asıl olarak da, Suriye de kaybedenlerin başarısızlıklarının üstünü örtme çabalarıdır. Özellikle Suudi Arabistan ve Türkiye tam bir bataklığa saplanmış durumdalar."

 

'Kürtlerin direnişi planları alt üst etti'

 

Suriye'nin devrilmesi için başta küresel güç ABD olmak üzere Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi bölgesel güçlerin yıllar öncesinden hazırlık yaptığının altını çizen Yiğit,  Kürtlerin Suriye’de sergilediği direnişin Suriye'de pay kapmak isteyen tüm güçlerin planlarını bozduğuna işaret etti.

 

Yiğit, "Suriye coğrafyasında yaşayan Kürtlerin direnişi, küresel ve bölgesel tüm güçlerin planlarını bozdu. Bu nasıl oldu. IŞİD'i yaratanlar IŞID'i Ortadoğu'ya sürerek Ortadoğu'ya müdahale etmek için kullanmaya çalıştılar. Ama Kürtlerin IŞİD'i orda yenilgiye uğratması, Küresel güç ABD ve bölgesel güç olan Türkiye, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkelerin planlarını alt üst etti” dedi.

 

‘Başarısızlıkların üstünü örtmek için savaş çığırtkanlığı yapılıyor’

 

Özellikle Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Suriye politikalarındaki başarısızlıklarının üstünü örtmeye çalıştığını söyleyen Yiğit, şöyle devam etti: “Türkiye hem Suriye'ye karşı saldırganlığını tırmandırıyor hem de Türkiye'de yaşayan Kürt halkına karşı savaş açarak başarısız olduğu dış politikasının üstünü kapatmaya çalışıyor. Suudi Arabistan ise üstünü örtme adımı olarak Yemen'e saldırıyor. Bu iflas ile beraber suni koalisyon kurarak bir mezhep savaşı körüklemeye çalışıyorlar. Türkiye'nin barış süreci masasını devirmesinin nedeni iflas eden politikasından kaynaklanmaktadır.”

 

‘Kürtler ilerleyişlerine devam edecek’

 

Başta Türkiye olmak üzere Suriye'de bataklığa saplanan tüm bölgesel güçlere rağmen Kürtlerin Suriye'deki ilerleyişlerine devam edeceklerini söyleyen Yiğit, DAİŞ'i Suriye’de yenilgiye uğratan Kürtlerin Suriye’de uyguladıkları bağımsız pozisyonları, Kürtlerin orda ilerlemesini sağlayacağını kaydetti.

 

Yiğit, şunları aktardı: “Eğer Kürtler orda herhangi bir küresel güç ile birlikte hareket etseydi, bu Kürtlerin sonu da olabilirdi. Ama Kürtler kimsenin kendilerine hamilik yapmasına müsaade etmediği ve Suriye deki diğer muhalifler ile hareket ettiği için gayet başarılı bir şekilde ilerliyor ve ilerlemeye de devam edecektir.”

 

'Kürt oluşumunu istemiyoruz söyleminin anlamı yok’

 

"Türkiye Suriye'de kaybeden bir ülke olarak bu saatten sonra müttefiklerini yönlendirecek bir konumda olamaz" diyen Yiğit, Türkiye'nin "Kuzey Suriye'de bir Kürt oluşumu istemiyoruz ve buna asla müsaade etmeyeceğiz" söyleminin bir anlam ifade etmediğine dikkat çekti.

 

(diha)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urfa haberleri hdp akp chp mhp siyaset savaş yaşam ölüm Ortadoğu kürtistan türkiye spor gap apo pkk demokrasi adalet dünya urfagündem gaphaberleri ruhanews sondakika Şanlıurfa
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Çalışanların yüzde 77'si otonom yapay zeka geleceğine güveniyor
Çalışanların yüzde 77'si otonom yapay zeka geleceğine güveniyor
Avşar: Emekçinin yasal hakkı olan enflasyon farkını daha az göstererek çözüm bulamazsın
Avşar: Emekçinin yasal hakkı olan enflasyon farkını daha az göstererek çözüm bulamazsın