DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Dilara Süngü Bulut, yürüyüşün sağlık üzerine yararlarını anlattı.

Dyt. Bulut, yürüyüşle ilgili şunları anlattı:

“Düzenli egzersiz ile kaslarda yaşanan bu fizyolojik adaptasyonlar sonucunda; kas tonusu ve kuvveti artarak eklem kontrolü ve stabilizasyonu gelişir. Fiziksel aktiviteye tolerans uzun sürer, kondisyon ve dayanıklılık gelişir. İleri yaşlarda daha hareketsiz bir yaşama geçildiği için total kas kitlesinde ve kas kuvvetinde azalmalar başlar. Kasların aerobik kapasitelerinde de düşüş görülür. Düzenli egzersiz ile denge ve koordinasyon arttırılarak vücut postürünün korunması sağlanır ve omurga sağlığı korunur.

Obezite tüm dünyayı tehdit eden bir halk sağlığı problemidir. Hareketsiz yaşam tarzı obeziteye ve dolaylı olarak koroner kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, inme gibi hastalıklara risk oluşturur. Kişi sağlıklı kilosunu korumak ya da kilo vermek için beslenmesindeki kalori miktarını azaltması yeterli değildir, sağlıklı kiloyu korumak ve enerji yakmak için fiziksel aktivite de gerekir.  Yetişkinler haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aktivite yapmalılar. Egzersiz, diyabetli kişilerde glukoz toleransını ve insülin etkisini arttırarak kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Düzenli egzersiz ile birlikte yiyeceklerin sindirimi sonucu oluşan glikozun, kas dokuları tarafından kullanılması hızlanarak kan şekeri regüle edilmiş olur. Diyabet hastalarında egzersizle harcanan enerji yardımıyla kilo kontrolü sağlanmış olur.”

Tüm bunların yanı sıra yürüyüş yapmak depresyon, anksiyete ve stres semptomlarını da azaltıyor. Yürüyüş sırasında hipofiz bezinden salgılanan endorfin hormonu sayesinde kişinin zevk alma duyusunun geliştiğini söyleyen Dyt. Bulut,  şöyle devam ediyor:

“Yürüyüş yapmak kendine güveni uyandırır, azmi arttırır. Endorfin hormonu aile problemleri ve mesleki kaygılardan kurtulmanıza yardımcı olur. Bu nedenle mutlaka sporu hayatınıza dahil etmeli, yürüyüş yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.”

Hibya Haber Ajansı