Ekonomik gerileme… Dünya ekonomisinin gelecekte enflasyonun başlattığı ciddi sonuçların tehlikesiyle karşı karşıya olduğu rahatlıkla söylenebilir. Mevcut durumda, iyi gelişmiş ekonomiler bile yüksek enflasyon ve durgunluk riski ile karşı karşıyadır. Enflasyon ortamında ECB bile 11 yıl aradan sonra ilk kez faiz oranlarını artırdı.

 

Dünya ekonomisindeki gerilemenin şirket finansallarına da zarar verdiği rahatlıkla yorumlanabilir. Özellikle pandemi ve sonrasındaki kısıtlamalarla başlayan hemen hemen tüm şirketler ciddi karlar kaybetti ve bu nedenle çoğu iflas tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bununla birlikte, kısıtlamalar minimuma indirilse de tehlike devam ediyor.

 

Finansal borç yükü… Her şeyden önce, çoğu şirket, satış sayısının azalması gibi kısıtlamalardan ve dolayısıyla yeterli giriş olmaması nedeniyle yükselen borçlardan zarar gördü. İkincisi, dünyadaki yüksek enflasyon oranları vatandaşlar için son derece sorunlu hale geldi. Bu nedenle yaşam standartları tüketici harcamalarının düşmesiyle şirket kârlarına zarar vermiş ve bu da şirketlerin yüksek oranda borca ​​dayanmasına neden olmuştur. Faiz oranları yüksek olduğu için borca ​​güvenmek şirketlerin mali durumlarını tehdit eden riskli bir durumdur. Ayrıca mevcut koşullarda birçok şirket iflas tehlikesiyle karşı karşıya kaldı ve karşılaşmaya devam ediyor.

 

Değişime ve yeni teknolojiye uyum… Bunların dışında pandemi tüketici tercihlerini doğrudan etkiledi. Örneğin, tüketicilerin alışveriş merkezi ziyaretlerinden çevrimiçi alışverişe kayması nedeniyle e-ticaret pandemi sırasında muazzam bir şekilde büyüdü. Başlangıçta kısıtlamalar nedeniyle biraz zorunlu olsa da insanlar sağladığı rahatlığa alıştı ve böylece uzun vadede tüketici tercihleri ​​de e-ticarete kaydı.

 

Bununla birlikte, tüketici tercihlerindeki değişiklik, çoğu şirket için mal ve hizmet satışlarını azaltmıştır. Pandemi, doğası gereği en çok güncel teknolojileri yakalayamayan şirketlere zarar verdi. Örneğin internetten alışverişe uyum sağlamayan giyim firmaları ciddi zarar gördü. Bir indirim mağaza zinciri olan Kmart, pandemi koşullarının verdiği zarar ve mağazalarını modernize etme girişiminde bulunmaması nedeniyle 2022'de iflas etti. Ayrıca ünlü giyim markası Forever21 ve eskiden ünlü BlackBerry iflas ilan etti. BlackBerry yeni teknolojilerle rekabet edemediği için pandemi koşulları da hesaba katıldığında sürpriz olmuyor. Bu nedenle, değişikliklere uyum sağlamakta zorlanan ve gelişme göstermeyen şirketler, özellikle dünyadaki mevcut finansal sorunların tetiklediği iflas tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

 

Sonuç? Salgın koşulları ekonomik etkilerinin yanı sıra iş ve finans koşulları anlamında da yeni normlar ve dengeler yarattı. Bazı şirketler kötü yönetim nedeniyle, bazıları finansman yükünün ekonomik gerileme ve artan faizlerden dolayı artmasıyla, diğerleri ise değişen tüketici tercihlerinin veya değişen tüketici tercihlerinin etkisiyle zorlanmaktadır. Bu süreç içerisinde bazı eski bilinen markaların piyasadan silindiğini görebiliriz.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı