Sadece Şanlıurfa’nın değil bölgenin de kanayan yarası olan mevsimlik tarım işçilerinin kamu hizmetlerine erişimini sağlayacak projeye ortak olan ve hazırlanan çalıştaya da ev sahipliği yapan Eyyübiye Belediyesi, sorunun çözümü için ilgililerle bir araya geldi. 2 gün devam eden çalıştayta mevsimlik tarım işçilerinin sorunu ve bu sorunların çözümüne yönelik fikir alışverişinde bulundu. Genç bir nüfusa sahip olup ve göç veren ilçe olarak adlandırılan Eyyübiye ilçesi çalıştaya ev sahipliği yapıp projenin ortağı oldu. Çalıştay da Eyyübiye Belediyesini temsilen söz alan ve ilgililere hitap eden Eyyübiye Belediye Başkan vekili İlhami Günbeği, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çözümü noktasında atılacak adımları ilgililerle masaya yatırdıklarını belirtti.
Tarımsal Araştırmalar Eğitim Merkezi’nde (GAPTAEM) iki gün devam eden toplantının açılışına, Şanlıurfa Vali Vekili Uğur Sezer, Eyyübiye Belediye Başkan Vekili M. İlhami Günbeği, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şerafettin Çelik, Eyyübiye Kaymakamı Dr. Oktay Kaya, Mersin Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Malatya Doğanyol Kaymakamı İsmail Toprak, Kazan Kaymakamı Murat Duru, Polatlı Kaymakamı Nedim Tunçer, Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Akın, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Dr. Kanuni Keklik, Ziraat Odası Başkanları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürleri, Milli Eğitim Müdürleri ve İlçe yöneticileri katıldı.
Eyyübiye Belediye Başkan Vekili M.İlhami Günbeği, ‘’Eyyübiye Belediyesi olarak göç veren, Kazan, Polatlı, Dörtyol olsun bu ilçelerimizle göç aldıkları için aslında bizler bu işin paylaşımı olduk. Eyyübiye Belediyesi olarak misafirlerimizle mevsimlik işçilerin sorunları, sorunların tespiti ve bunun çözümü noktasında çalışmalar yaptık. Çalıştayımız iki gündür devam ediyor. Ortaya çıkan tüm verilerle birlikte gerek Ankara merkez, gerekse mevsimlik tarım işçilerinin yoğunluğu olarak göç ettiği yerlerle ilgili kurumlarla görüşmelerimiz olacak. Buraya gelip tüm katılan katılımcılara çok teşekkür ederiz. Mevsimlik işçilik dünyanın bildiği bir gerçektir. Ama bunların yaşam koşullarının Avrupa standartlarına göre iyileştirme, gerek barınma, gerek sağlık, gerek eğitim konusunda olsun, güvenlik konusunda olsun tüm sıkıntıların bir konsepti içerisinde değerlendirip, iyileştirme noktasında çalışmalar yapıyoruz. ‘’ Dedi.
Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek ise, Eyyübiye ilçemizin yaklaşık %40’ı mevsimlik tarım işçisi ailelerden oluşmakta. Bu ilçemizden Türkiye’nin 48 iline mevsimlik tarım işçisi olarak aileleriyle insanlar göç etmektedir. Özellikle mevsimlik tarım işçilerimiz de Eyyübiye ilçemizde buna bağlı olarak eğitimde, sağlıkta ve sosyal hizmetlerde ailelerin kamu hizmetine erişememe gibi göçe bağlı olarak sorunlar yaşanmaktadır.” Dedi.