22 ülkede yapılan ankete katılanların yüzde 78,34'üne göre, Çin ekonomisi geçen 10 yıllık süreçte küresel ekonomiye verdiği canlılık sayesinde dünya ekonomisinin motoru haline geldi.

CGTN ve Renmin Üniversitesi Çin Kamuoyu Araştırma Enstitüsü anketine göre, 22 ülkeden yüzde 78’in üzerinde katılımcı Çin’in son 10 yıldaki ekonomik atılımları ile dünyanın motoru haline geldiğini düşünüyor.

Ankete katılanların yaş ortalamasının 38,64 olduğu belirtilirken ağırlıklı olarak ankete katılanların ülkeleri Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, Güney Kore ve Singapur olarak sıralandı. Ankete katılan gelişmekte olan ülkeler ise Brezilya, Arjantin, Meksika, Tayland, Hindistan, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Nijerya, Kenya ve Güney Afrika oldu.

Ankete katılanların eğitim durumu ise ağırlıklı olarak üniversite mezunlarından oluştu. Katılımcıların yüzde 54,71’i lisans ya da üstü, yüzde 15,22’si ise yüksek lisans ve doktora mezunu olduğunu bildirdi.

Çin’in son 10 yıldaki ekonomik başarılarını gözler önüne seren ankette Afrika’daki katılımcıların yüzde 91,46’sı Çin’in ekonomik başarılarından övgü ile bahsetti. Bu oran Avrupa’da yüzde 81,6 olurken Kuzey Amerika’da yüzde 78,09 oldu. Ayrıca, Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ndeki (BRI) ülkelerden yanıt verenlerin yüzde 84,13'ünün, BRI dışındaki ülkelerden daha fazla Çin'in ekonomik başarılarını övdüğü sonucu ortaya çıktı. Aynı zamanda gelişmiş ülkelerdeki katılımcıların yüzde 84,02’si Çin ekonomisine gelişmiş ülke ekonomilerinden daha fazla güvendiğini belirtti.

ÇİN TEKNOLOJİLERİNDEN ETKİLENME ARTTI

Çin’in Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH) 10 yıl içinde 6 bin dolardan 12 bin dolara çıktı. Anket katılımcılarının yüzde 76,65’i bu zenginleşmeyi dikkat çekici buldu. Ankete katılan ülkelerin yüzde 70’i de Çin’in giderek daha da zenginleştiği yanıtını verdi.

Katılımcılar Çin’in teknoloji alanındaki ilerlemesini de değerlendirdi. Afrika’daki katılımcıların yüzde 73’ü Çin’in 5G teknolojisini etkileyici bulurken yüzde 55’i de hızlı tren teknolojilerini övdü. Avrupa’da ise Çin’in yapay zekâ teknolojilerinden etkilendiğini belirtenlerin oranı yüzde 53’e yakın çıktı.

Anket, Çin’in son 10 yıllık atılımı ile dünya kamuoyunda gözle görülür bir kıymet artışı yakaladığını ortaya koydu.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu-CGTN
Hibya Haber Ajansı