Tıp literatüründe onikomikoz olarak da bilinen tırnak mantarının tırnak renginin değişmesine ve güçsüzleşmesine neden olduğunu dile getiren Avcı, tırnak mantarı tedavisi ve nedenleri hakkında bilgi verdi.

Avcı, “Tırnak mantarı insandan insana bulaştığı gibi ortak kullanılan alan ve eşyalardan da bulaşır. Özellikle pedikür yaptırırken hijyen koşulları ve aletlerin prosedüre uygun sterilizasyon yapıldığına emin olun. Ayrıca yaz aylarında saatlerce kapalı ayakkabıda kalarak terleyen ayaklar, nemli ve karanlık ortamda üremeyi seven mantarlarda tırnakta mantar enfeksiyonuna sebep olabilir. Podolog ile doğru uygulama ve doktor kontrolündeki medikal tedavi eşliğinde tırnak mantarından kurtulabilirsiniz.” dedi.

Tırnak mantarının tedavisinin başarılı olması için ekip çalışmasının gerekli olduğunu vurgulayan Avcı, “Hasta-hekim-podolog ilişkisi tedavide başarıyı getirir. Kişilerin ayak sağlığının korunması ve bakımı ile ilgili hizmet veren sağlık çalışanına podolog denir. Dermatoloji hekimin oluşturmuş olduğu tedavi planına hastanın uyum sağlaması kullandığı eşyaların temizliği ve ilaçlarının düzenli kullanılması, ilacı kullanırken bir podolog tarafından tırnakların mekanik temizliği yapılarak inceltilmesi sağlıklı tırnağın önünün açılması bu tedavide önemli bir basamaktır. Kalınlaşan tırnakların ayakkabı içerisinde baskıya neden olması hasta konforunu düşürmekte görsel olarak hastada bir çekince uyandırır.” diye belirtti

Tırnak mantarı ile ilgili tüm sorunları ortadan kaldırmanın yolunun doğru uygulama ile mümkün olduğunu söyleyen Avcı, “Görüntüsü kötü olan tırnak hiçbir ağrı olmadan podolojik bakım teknikleri ile inceltilip baskıyı ortadan kaldırmakta aynı zamanda uygulanan ilaç tedavisinin etkinliğini arttırmaktadır.” ifadelerini kullandı.


Hibya Haber Ajansı