TÜBİTAK’ın düzenlediği “Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri” kapsamında Antalya Saklıkent’te kurulan 5 gözlem istasyonunda, 30 teleskop ve 78 astronomun rehberliğinde astronomi meraklılarının gökyüzünü izleme fırsatı bulacağı etkinliğin açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptı.

Türkiye’nin aktif haldeki en büyük gözlem evi olan ve en donanımlı teleskoplarının bulunduğu TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi’nde (TUG) başlayan etkinliğin açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptı.

Etkinliğin açılışına Bakan Varank’ın yanı sıra Antalya Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Antalya milletvekilleri Atay Uslu, Kemal Çelik ve Tuba Vural Çokal, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve çok sayıda davetli yer aldı.

Bilim Teknik Dergisi tarafından ilk kez 1998 yılında Antalya Saklıkent’te düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinliği, bu yıl Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm bakanlıkları himayelerinde TÜBİTAK koordinasyonunda gerçekleştiriliyor.

Seçilecek bir Türk vatandaşının bilimsel faaliyetler gerçekleştirmek üzere Uluslararası Uzay İstasyonu’na gideceğini belirten Bakan Varank, “Bakalım ülkemizi gururla uluslararası uzay istasyonunda kim temsil edecek, bayrağımızı Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk kim taşıyacak? İnşallah bu sene bitmeden uzaya gidecek ilk vatandaşımızı da kamuoyuyla paylaşmış olacağız.” ifadesini kullandı.

Bakan Varank, 29 Ekim’de Togg fabrikasının açılışını yapacaklarını, ilk seri üretim araçları üretim bandından indireceklerini kaydederek “Otomotiv sektöründe Togg’la tarih yazmaya hazırlanıyoruz. Doğuştan elektrikli bu teknolojik aracımızla değişen ve dönüşen otomotiv sektöründe yeni bir merkez olma yolunda kararlılıkla ilerliyoruz.” diye konuştu.

Bu yılki 4. durak

9-12 Haziran’da Zerzevan Kalesi / Diyarbakır’da, 3-5 Temmuz da Van’da ve 22-24 Temmuz’da Erzurum’da düzenlenen gökyüzü gözlem etkinliklerinin bu yıl 4.’sü Antalya Saklıkent’te Antalya Valiliği, Kepez Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı  (TGA), Antalya OSB, Adana Hacı Sabancı OSB, Gaziantep OSB, Mersin Tarsus OSB, PAKOP Plastik İhtisas OSB ile Kapaklı İkitelli 2 OSB Derneği ve ECA - SEREL katkılarıyla hayata geçiyor.

Saklıkent’i özlemişiz

Açılış töreninde konuşan Bakan Varank, pandemi ve orman yangınları nedeniyle gözlem etkinliğinin 2 yıldır düzenlenemediğini anımsatarak “Gördüğüm coşku ve heyecandan anlıyorum ki, aslında hepimiz Saklıkent’te göğe bakmayı özlemişiz. Burası ülkemizdeki ilk gözlem etkinliğine ev sahipliği yapan çok özel bir yer. Gökyüzü meraklılarıyla burada tutuşturduğunuz bilim ve teknoloji meşalesi şimdi Anadolu’nun birçok şehrine yayıldı.” ifadesini kullandı.

“Kalaşnikof yerine teleskop”

Diyarbakır’daki gökyüzü gözlem etkinliğinin ardından Van’da terör örgütünün dağa eleman devşirmek için kullandığı mekanda gökyüzü gözlem etkinliği düzenlediklerini vurgulayan Bakan Varank, "Birileri gençliğin eline kalaşnikoflar verip, onları dağa ölüme gönderirken, biz çocuklarımızın ellerine teleskoplar vererek onları uzaya ve bilime yönlendiriyoruz. Biliyorum ki bu sözlerim birilerini oldukça rahatsız ediyor. Ama ben bu gerçeği her yerde söylemeye, haykırmaya devam edeceğim. Çünkü biz terörün kökünü kazıdığımız gibi, her yerden terörün bütün izlerini de silip atacağız. O bölgeler artık kan ve gözyaşıyla değil, bilim ve teknolojiyle anılacak.” diye konuştu.

Avrupa’nın en büyük teleskobu

Bakan Varank, Van’ın ardından gözlem etkinliklerinin üçüncüsünün bu yıl Erzurum’da düzenlendiğini belirterek, “Yakın gelecekte Erzurum’un adı uzay çalışmalarında daha sık duyulacak. Çünkü biz yaptığımız dev bir yatırımla Avrupa’nın alanındaki en büyük teleskobunu Erzurum’da inşa ettiğimiz Doğu Anadolu Gözlemevi’ne kuruyoruz. Yüksek çözünürlüğü ve sahip olduğu teknolojiyle Hubble teleskobuyla yarışabilecek bir teleskop olacak. Böylece dünya çapında ses getirecek işlere inşallah Erzurum’da imza atılacak” dedi.

500’e yakın proje

Diyarbakır, Van ve Erzurum’da düzenlenen gökyüzü gözlem etkinliklerine 30 binden fazla kişinin katıldığını vurgulayan Bakan Varank, Antalya’daki etkinlikleri ilgili olarak “Burada ikisi robotik olmak üzere tam otomatik 4 optik teleskobumuz gözlemevinde bulunuyor. 500’e yakın ulusal ve uluslararası gözlem projesiyle çok sayıda keşfe de burada imza atıldı. Bu teleskopları ziyaret edebileceksiniz. Ay, Satürn, Jüpiter, Güneş’i incelediğimiz teleskobu sizler de inceleyebileceksiniz. Sadece gece değil, gün boyunca devam eden etkinliklerimiz var. Uzay ve astronomi dolu 4 gün sizleri bekliyor.” şeklinde konuştu.

“Tam bağımsız Türkiye”

Varank, bir ülkenin bağımsızlığının teknolojik ve ekonomik bağımsızlığıyla eş değerde olduğunun altını çizerek, "İşte biz de tam bu noktada tam bağımsız Türkiye’yi inşa etmek üzere Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milli teknoloji hamlesi vizyonumuzu ortaya koyduk. Bu vizyon Türkiye’yi teknoloji üretiminde global bir üs yapmanın adımıdır. Savunma sanayiinden otomotiv sektörüne, uzay bilimlerinden yazılım teknolojilerine kadar ortaya koyduğumuz politikaların bir bütünüdür.” dedi.

29 Ekim’de üretim bandından iniyor

Savunma sanayinde Türkiye’nin başarılarının bilindiğini belirten Varank, “Bayraktar’dan TCG Anadolu gemisi ve milli muharip uçağa kadar birçok kritik teknolojiyi artık yerli ve milli imkanlarımızla kendimiz geliştirebiliyoruz. Ürettiğimiz İHA’lar şimdiden savaşların kaderini değiştirmeye başladı. Otomotiv sektöründe Togg’la tarih yazmaya hazırlanıyoruz. Doğuştan elektrikli bu teknolojik aracımızla değişen ve dönüşen otomotiv sektöründe yeni bir merkez olma yolunda kararlılıkla ilerliyoruz. 29 Ekim’de Togg fabrikasının açılışını yaparak ilk seri üretim araçları üretim bandından indireceğiz. Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümünde 100 yıllık bir hayali gerçekleştirerek insanımızın aslında inandığında neleri başarabileceğini bir kez daha tüm dünyaya göstermiş olacağız.” diye konuştu.

Uzaya kim gidecek?

Varank, Milli Uzay Programı’nın da hız kesmeden devam ettiğini, milli gözlem uydusu İMECE’nin 2023 yılı başında yörüngesine fırlatılacağını anlatarak “Seçilecek bir Türk vatandaşını bilimsel faaliyetler gerçekleştirmek üzere 10 günlüğüne Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndereceğiz. Buradaki seçim süreci büyük titizlikle devam ediyor ve bu topluluk içerisinde oraya canla başla gitmek isteyen gönüllüler var. Bakalım ülkemizi gururla Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kim temsil edecek, bayrağımızı Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk kim taşıyacak? Biz de heyecanla bu süreçleri takip ediyoruz. İnşallah bu süre bitmeden uzaya gidecek ilk vatandaşımızı da kamuoyuyla paylaşmış olacağız” dedi.

2023 uzay yılı olacak

TÜBİTAK Başkanı Mandal da Cumhuriyetin 100’üncü kuruluş yıl dönümünde TÜBİTAK koordinasyonunda iki uydunun uzaya fırlatılacağını belirterek, “Yerli ve milli olarak koordinasyonumuzda gerçekleşen gözlem uydumuz İMECE ve haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A. 2023 yılına çok hazırlıklı bir şekilde giriyoruz, 2023 yılı, Türkiye’nin artık uzayda varım dediği bir yıl olacak.” dedi. Açılış töreninde Antalya Valisi Ersin Yazıcı ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de birer konuşma yaptı.

30 teleskop ve 5 gözlem istasyonu

Türkiye’nin dört bir yanından astronomi meraklıları, 21 Ağustos’a kadar 2 bin 500 metre yükseklikteki Saklıkent’te kurulan 5 gözlem istasyonunda, 30 teleskop ve 78 astronomun rehberliğinde gökyüzünü izleme fırsatı bulacak.

“Çadırını al sen de gel”

Kepez Belediyesi, 19 Ağustos’tan itibaren “Çadırını al sen de gel” sloganıyla uzay tutkunlarını programa davet etti. Etkinlik ikinci gününden itibaren halka açık olarak gerçekleştirilecek.

Hibya Haber Ajansı