Halepçe’yle hedeflenen neydi?

Başurê Kürdistan’da 1988 yılı 16 Matında gerçekleşen Halepçe katliamı, Kürdistan tarihinin en vahşi katliamlarından biri olarak Kürt halkının hafızasına kazındı. Bu vahşeti unutmayan Kürtler, her yıl olduğu gibi bu yıl da 16 matta Halepçe şehitlerini anıyor.

1616 kez okundu.
Halepçe’yle hedeflenen neydi? Advert

Irak Baas rejimi tarafından Halepçe’de Kürt halkına karşı gerçekleştirilen katliam 28. yılını geride bırakıyor.

 

İran-Irak Savaşı esnasında, Saddam Hüseyin’in, 1986-1988’de Irak’ın kuzeyinde Kürtlere karşı geliştirdiği “Enfal” operasyonlarının bir parçasıdır.

 

O dönemler Rojhilat ve Başurê Kürdistan Kürtleri her iki ülkeyle de ilişkilenmişti. Ancak Kürtler bu ilişkilenmenin kendi aleyhlerine dönebileceğini hesaplamamış ve siyasi partilerin işbirlikçi siyasetlerinin sonucunu Kürtler çok ağır bedellerle ödemiştir.

 

KOMKUJIYA HELEBÇE2

 

Halepçe katliamıyla Kürdün iradesi yok edilmek istendi

 

Halepçe, Saddam liderliğindeki Baas rejimine karşı başkaldırının adıydı. Şehir halkı Irak rejiminin diktasını kabul etmiyor, kendi ulusal değerleriyle yaşamak istiyordu. Bu yüzden hedef alındı. Kürt halkının iradesini esir almak ve örgütlü halk gerçeğinin önüne geçmek için Halepçe katliamı uygulandı.

 

16 Mart 1988’de Irak rejimi tarafından Halepçe’de kimyasal silah kullandı. Dönemin Irak devlet başkanı Saddam Hüseyin’di. Alî Husên Mecîd ya da kimyasal Alî olarak bilinen Saddam’ın komutanı Halepçe katliamının sorumlu uygulayıcılarındandı. Ve katliamda kadın ve çocukların da olduğu 5 binin üzerinde insan vahşice katledildi. Yaklaşık 7 bin ile 10 bin arasındaki Kürt de yaralandı.

 

Bazı araştırmacılara göre; Halepçe’de kullanılan kimyasal silahın etkisi hala sürüyor. Bölgede doğan birçok bebeğin sakat doğduğu raporlara geçiyor.

 

KOMKUJIYA HELEBÇE10

KOMKUJIYA HELEBÇE10

Kürt halkı kültürel soykırımdan geçirildi

 

Kimi gözlemciler ve araştırmacılar Halepçe katliamını, fiziki soykırımın dışında bir de kültürel soykırım olarak ele alıyor. Bu katliamın hemen ardından Irak Baas rejiminin Kürt kültürünü hedef aldığı biliniyor.

 

Şengal Katliamı Halepçe katliamının devamıdır

 

Halepçe katliamında dış güçlere bağımlılıktan kurtulamayan Kürt güçleri, halkı katliamla yüz yüze bıraktıysa, 3 Ağustos 2014’te DAIŞ çetelerinin Şengal’de Êzîdî halkına yönelik katliamında KDP’nin halkı savunmasız bırakması esas rol oynadı. KDP peşmergeleri Şengal’den çekilirken, Êzîdî halkı silahsız ve savunmasız bir biçimde DAIŞ çetelerinin insafına terk edildi ve çetelerin vahşi katliamlarına açık hedef haline getirildi.

KOMKUJIYA HELEBÇE8

Yakın tarihte Kürt halkına yönelik Şengal’de gerçekleşen katliam, Halepçe’nin devamı niteliğindedir. Nasıl ki kimi Kürt güçleri kendi çıkarları için Halepçe’yi feda etmişse, KDP de Şengal’i kendi çıkarları için feda etmiş, binlerce insanın katledilmesinden, binlerce kadın ve genç kızın çetelerce kaçırılıp köle pazarlarında satılmasından sorumlu olmuştur.

ANHA

 

Urfa haberleri hdp akp chp mhp siyaset savaş yaşam ölüm Ortadoğu kürtistan türkiye spor gap apo pkk demokrasi adalet dünya urfagündem gaphaberleri ruhanews sondakika Şanlıurfa
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum