HDP Şanlıurfa Milletvekili​ İbrahim AYHAN Yasaklanan Newroz Kutlamaları ile ilgili olarak, İçişleri Bakanı Sayın Efkan ALA'nın yanıtlaması talebi ile TBMM ye vermiş olduğum soru önergesi ektedir

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Efkan ALA tarafından Anayasanın 98'ıncı İçtüzüğün 99'uncu maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

 

 İbrahim AYHAN HDP Şanlıurfa Milletvekili

                                                                                           

21 Mart Newroz Bayramı bin yıllardır, başta Kürt halkı olmak üzere, Farslar, Afganlar, Azeriler, Özbekler, Türkler, Kırgızlar, Kazaklar vd birçok halk tarafından, farklı ritüellerle de olsa kutlanmaktadır. Newroz Bayramı özellikle Kürt halkı tarafından dünya genelinde kitlesel olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde kutlanan Newroz Bayramları yasak, engelleme ve kolluk müdahaleleri dışında festival havasında geçmektedir.

                Partimizin Newroz Bayramı kutlama programı parti eş genel başkanlarımız, yönetici ve milletvekillerimizin katılımı dolayısıyla birkaç güne yayılmıştır. Şanlıurfa il örgütümüz, parti genel merkezimizin planlaması çerçevesinde il ve ilçelerdeki Newroz Bayramı kutlamaları ile ilgili resmi makamlara gerekli başvurular yapılmış ancak Şanlıurfa Valiliğince, 15 Mart 2016 günü yapılan "Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemlerin gerçekleştirilmesi durumunda meydana gelebilecek istenmeyen olayların engellenebilmesi için,5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesine ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. maddesine istinaden diğer illerden katılımlarla birlikte "21 Mart Nevruz Kutlaması" kapsamında yapılması muhtemel her türlü yürüyüş, basın açıklaması, miting, çadır kurma, stant açma ve benzeri türdeki tüm etkinlikler 17-18-19-20 Mart 2016 tarihlerinde Şanlıurfa İl merkezi ve tüm ilçelerde yasaklanmıştır. 21 Mart 2016 Pazartesi günü Nevruz Kutlaması kapsamında düzenlenecek tüm etkinlikler ise 09:00-17:00 saatleri arasında İl merkezi olan ve Valiliğimizin miting alanı olarak belirlediği Paşabağı miting alanında düzenlenebilecektir. Paşabağı miting alanı dışında ve tüm ilçelerde Nevruz Kutlaması kapsamında yapılması planlanan tüm etkinlikler yasaklanmıştır."açıklama ile kutlamalar yasaklanmıştır. Şanlıurfa valiliği 8 Mart "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" etkinlikleri ile ilgili olarak ta 5,6,7,8 Mart tarihlerinde il genelinde bütün etkinlikleri yasaklamıştı.

 

Bu bağlamda;

 

1.            Newroz Bayramı kutlamalarının, valilik açıklamasında belirtilen "gelişebilecek   istenmeyen olayların engellenebilmesi" gibi soyut bir iddia ile yasaklanmasını nasıl    değerlendirmektesiniz?

 

2.            Newroz Bayramı kutlamalarının yasaklanmasının somut gerekçeleri nelerdir? 17-18-     19-20 Mart'ta "gelişebilecek istenmeyen olayların" 21 Mart'ta yaşanmayacağı            öngörüsünün dayanağı nedir?

 

3.            Önceki yıllarda Şanlıurfa'da gerçekleştirilen Newroz Bayramı kutlamalarında     istenmeyen olaylar yaşanmış mıdır?

 

4.            Valilik açıklamasında "17-18-19-20 Mart 2016 tarihlerinde yasaklanan etkinliklerin           21 Mart günü yapılabileceği belirtilmektedir. Kutlamalar için 21 Mart dayatmasının gerekçesini nasıl açıklamaktasınız?

 

5.            Halkın bayramlarını ne zaman kutlayacaklarına mülki amirlerin karar vermesini nasıl       değerlendirmektesiniz?

 

6.            "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" ve "Newroz Bayramı" etkinliklerinin yasaklanması          talimatı tarafınızdan mı verilmiştir?

 

7.            "Newroz Bayramı" etkinlikleri hangi il ve ilçelerde yasaklanmıştır?

 

8.            Bu yasaklamalarla neyi amaçlamaktasınız?

 

9.            Bu yasaklamalarla Anayasa ve Uluslararası Sözleşmelerle güvenceye alınan toplanma ve gösteri hakkı ihlal edilmiyor mu?