Euro bölgesinde ekonomik aktivite ikinci ayda da geriledi ve rekor enflasyonun talebi düşürmesi ve zayıflığın giderek daha fazla sektöre sızması nedeniyle resesyon korkularının şimdiden geçerli olabileceğine işaret ediyor. Euro bölgesi flaş PMI anketleri, ekonomilerin resesyona girme olasılığı hakkında daha fazla bilgi sağlaması açısından önemli. Enerji maliyetlerindeki artışın darbesi de resesyon olasılığını gösteriyor. Ağustos ayı bileşik PMI anketi, yükselen enerji maliyetleri ve Rusya'nın gaz arzını kesme risklerinin bölgeyi resesyona sürükleme tehdidiyle karşı karşıya kalması nedeniyle, Euro bölgesi ekonomisinde işletmelerin karşılaştığı zorluklar hakkında daha fazla görüntü veriyor.
Euro Bölgesi'nde bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ağustos ayında 0,7 puan azalarak 49,2 puana geriledi. Temmuz'da 51,2 olan hizmet sektörü PMI verisi, Ağustos'ta 50,2'ye geriledi. İmalat sanayi PMI ise Temmuz'daki 49,8 puandan Ağustos'ta 49,7 puana geriledi. Böylece imalat PMI son 26 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Anket en azından girdi ve çıktı maliyetlerindeki büyümenin yumuşamasıyla birlikte fiyat baskılarının zirve yaptığına dair bazı işaretler ortaya koydu.
Almanya, Ukrayna'daki savaşın ardından sevkiyatlardaki düşüşlerin ortasında Rus doğal gazına olan bağımlılığını azaltmak için acele ederken Haziran 2020'den bu yana üretimde en keskin düşüşü kaydederek özellikle zayıf bir noktada oldu. Bu arada Fransa'da da faaliyet bir buçuk yıldır ilk kez daraldı. Dünyanın diğer bölgelerinde de düşüşler yaşanıyor. Veriler, ekonomistlerin ABD'de imalat ve hizmetlerde iyileşmeler öngörmesine ve İngiltere'nin genişleme bölgesinde kaldığını tahmin etmesine rağmen, Japonya ve Avustralya'da faaliyetlerin daraldığını gösterdi.
Ağustos ayındaki düşüş imalattan kaynaklansa da, tüketicilerin enerji ve gıda maliyetlerinde ani artışlarla karşılaşmasıyla turizm gibi hizmetlerde karantina sonrası toparlanma neredeyse durma noktasına geldi. Hizmet sektöründeki büyümenin de neredeyse nötr bölgeye gelmesi genel faaliyeti olumsuz yönde etkilerken, enflasyonun yarattığı harcama yetisi azalması bu yöndeki talebi daha da baskılayabilir.
Manşet okuma Temmuz'da 49,9'a düşerek 2021'in başından bu yana ilk daralma bölgesine gerilemişti. ZEW ve Sentix endeksleri, Ağustos ayı için yayınlanacak önemli anketlerin ilkiydi. Her ikisi de Temmuz'da düştü ve Ağustos'ta zayıf kaldı. Anketler imalat faaliyetinde düşüşe işaret ederken, hizmet sektöründeki genişleme ise yavaşladı. Ağustos okuması benzer yönde ve daha kötü bir tablo çizmiş görünüyor.
Euro bölgesi ekonomisinin 2Ç22’de kaydedilen yüzde 0,7'nin ardından 3Ç22’de daha hafif bir büyüme kaydetmesi bekleniyor. Enerji kısıtlamalarından kaynaklanan baskılar arttıkça muhtemelen 4Ç22’den itibaren bir resesyona girilmesi muhtemel görünüyor. Görünümle ilgili belirsizlik yüksek ve ekonomik ivme azalırken, on yıllardır en yüksek enflasyonu frenlemek için faiz oranlarını yükselten Avrupa Merkez Bankası için bir ikilem sunuyor.
Kaynak: Tera Yatırım- Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı