Hezer, Ankara'da 29 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı gerçekleştiren canlı bomba Abdulbaki Sömer için İpekyolu ilçesindeki Esentepe Camisi'nde kurulan taziyesine gitmişti.

 

Bunun üzerine Van Cumhuriyet Başsavcılığınca "terör örgütünün propagandasını yapmak" ve "suçu ve suçluyu övmek" suçlarından Hezer hakkında soruşturma başlatılmıştı.

 

Fezleke hazırlayan başsavcılık, şüphelinin, üzerine atılı suçların yasal unsurlarının oluştuğu gerekçesiyle Anayasa'nın 83. maddesine istinaden, "dokunulmazlığının kaldırılması" talebinde bulunmuştu.

 

Fezleke, Adalet Bakanlığı tarafından TBMM'ye gönderilmesi için Başbakanlık'a iletilmişti.

 

Daha önce de aralarında eşbaşkanalrın da olduğu 13 HDP milletvekili ile ilgili fezlekeler TBMM’ye ulaştırılmıştı.

 

Dokunulmazlıkların kaldırılması süreci, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrılarından sonra başlamıştı.

 

Süreç nasıl işliyor?

 

Milletvekilleri hakkında işledikleri iddia edilen suçtan dolayı soruşturma yapan savcılar, dokunulmazlığın kaldırılması istemini içeren bir fezleke (kısa karar, özet yazı) hazırlayarak Adalet Bakanlığı’na gönderiyor. Fezleke, Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık’taki teknik değerlendirmenin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderiliyor.

 

TBMM Başkanlığı, fezlekeyi Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’na sevkediyor. Komisyon, ilgili milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına hükmederse, fezleke eşliğindeki raporunu TBMM Genel Kurulu'na gönderiyor.

 

 Rapor 10 gün içinde TBMM Genel Kurulu'nda okunuyor, itiraz edilmezse ve/veya itiraz reddedilirse kesinleşiyor.

 

Suçlanan milletvekili savunma yapabiliyor.

 

Bu aşamaların ardından yapılan ve özel bir çoğunluk aranmayan oylamada çoğunluğun oyu fezleke doğrultusunda olursa milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılıyor.

 

Anayasanın 83’üncü maddesine göre, siyasi parti grupları, dokunulmazlık oylaması konusunda görüşme yapamıyor, karar alamıyor.

 

Milletvekilliği devam ediyor

 

 Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin, milletvekilliği devam ediyor. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanabiliyor.

 

Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili, bu kararlara Anayasa Mahkemesi nezdinde 7 gün içinde itiraz edebiliyor. Anayasa Mahkemesi bu itirazları 15 gün içinde kesin karara bağlıyor.

 

Bu sürecin ardından TBMM üyeliği düşen milletvekili, hakkındaki hüküm uyarınca cezaevine giriyor.

 

 Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde 3 Mart 1994'te TBMM'de dokunulmazlıkları kaldırılan HDP'nin öncülü partilerden Demokrasi Partisi’ne (DEP) mensup milletvekilleri, iki hafta sonra, 17 Mart 1994'te tutuklanarak cezaevine konulmuştu

   rüdaw