Bugün Ne Bekliyoruz? Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole konferansında bugün yapacağı konuşma öncesinde Asya piyasalarında pozitif bir görünüm mevcut. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,56, Topix Endeksi %0,17 artıda seyretmekte. Çin’de ana kara endeksleri yatay, Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,58 alıcılı bir seyir izliyor. Başkan Powell’ın Jackson Hole konferansında yapacağı konuşma piyasaların kısa vadeli seyri açısından önemli olacak. Fed’in izleyeceği para politikası patikasına ilişkin ipuçları aranacak; faizlerin hangi seviyelere kadar ve hangi tempoda yükselebileceği, enflasyonun belirgin bir düşüş eğilimine girmesi için ne kadar süre yüksek seviyelerde kalması gerektiği gibi sorulara yanıtlar aranacak. Geçen hafta yayınlanan temmuz Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarından karışık sinyaller gelse de büyük ölçüde toplantıdan çıkan mesajlara paraleldi. Tutanaklar sonrasında hisse senedi piyasalarındaki risk iştahı bir miktar olumsuz etkilenirken eylül toplantısı için 50bp faiz artırımı fiyatlaması değişmedi. Piyasalarda genel olarak Powell’ın şahin tonda mesajlar vermesini bekleniyor. Mevcut tonunu koruması durumunda ise riskli piyasalardaki pozitif hava devam edebilir. Powell TSİ 17.00’de konuşacak. Ayrıca, bugün ABD’de PCE enflasyon verisi takip edilecek. Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi PCE Fiyat Endeksi haziranda yıllık %6,8 artışla 1982’den bu yana en sert yükselişini kaydetmişti. Endeks, söz konusu dönemde bir önceki aya göre %1 artarak uzun zamandan beri görülmeyen ölçüde bir aylık enflasyonu işaret etmişti. Volatil gıda ve enerji fiyatları hariç çekirdek gösterge %4,8, aylık %0,6 artarak enflasyonda anlamlı bir ivme kaybı olmadığını göstermişti. PCE’deki yüksek eğilimin aksine son yayınlanan temmuz TÜFE verileri ABD enflasyonunda sınırlı bir geri çekilmenin olduğunu işaret ediyor. Powell’ın Jackson Hole konuşmasından iki saat önce yayınlanacak geçen ayın PCE enflasyonunun TÜFE artışındaki yavaşlamayı teyit etmemesi ve yukarı yönlü bir sürpriz yapması durumunda piyasanın eylül toplantısı için 50bp faiz artırımı beklentilerinde anlamı bir yükseliş olabilir.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endeksleri dün karışık bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %0,39 artarken FTSE 100 Endeksi yatay alıcılı bir seyir izledi. CAC 40 Endeksi ise sınırlı satıcılı bir görünüm sergiledi. EUR/USD paritesi 1 seviyesinin hemen altında işlem görmeye devam ederken Dolar Endeksi (DXY) 0,2 puan azalarak 108,4 puana geriledi. Avrupa’nın lokomotifi Almanya, bu yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe kıyasla %0,1 büyüdü. Piyasa beklentisi büyüme olmaması yönündeydi. Ülke ekonomisi yıllık bazda da %1,7 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti. Almanya’daki Ifo İş İklimi Endeksi ağustosta 88,5’e gerilese de beklentilerin üzerinde yer aldı. Nasdaq Bileşik Endeksi dün %1,67’lik artışla ABD hisse endekslerindeki yukarı yönlü harekette öncü oldu. S&P 500 Endeksi %1,41 ve Dow Jones Endeksi %0,98’lik artışla takip etti. Aralıksız dört gündür artan ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi dün 8bp düşse de %3’ün üzerinde kalmaya devam etti. Bu yılın ilk çeyreğinde %1,6 daralan ABD ekonomisine (GSYH) ait öncü veriler ikinci çeyrekte %0,6 daralma olduğu yönünde. İkinci çeyreğe ait ilk tahminler %0,9’luk daralma olduğunu işaret etmişti. Emtia grubundan Brent petrol dün %2’yi aşan düşüşle varil başına 99USD’ye geriledi. Değerli metallerden altın ons bazında %0,37 artarak 1.758USD’ye yükseldi.

BIST 100 Endeksi Borsa İstanbul’un ilk işlem saatlerinde daha etkili olan alışların neticesinde %2,50 arttı. Böylece hafta ortasında düzeltme hareketinde bulunan gösterge endeks dün tarihi kapanış rekorunu 3.136,77 puana yükseltti. Likit Banka Endeksi (XLBNK) ve Banka Endeksi’nde (XBANK) %7’yi aşan yükseliş gerçekleşti. USD/TRY kuru yatay alıcılı bir seyir izlerken EUR/TRY kuru %0,28 arttı. Gram altın ise 5 TL değerlenerek 1.027 TL’ye yükseldi. TCMB verilerine göre Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ağustosta aylık 1,6 puan düşüşle 102,1’e geriledi. Böylelikle güven endeksi Temmuz 2020’den bu yana en düşük düzeyde gerçekleşti. İlgili dönemde kapasite kullanım oranı %76,7 olarak ölçüldü. Kapasite kullanım oranı son beş aydır %77’nin üzerinde yer almaktaydı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre bu ayın güven endeksi inşaat sektöründe %1,5 artarken hizmet ve perakende ticaret sektöründe sırasıyla %1,3-%0,4 azaldı. Geçtiğimiz hafta TCMB’nin brüt rezervleri 1,4mlr USD azalarak 112,3mlr USD’ye geriledi.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı