Farklı felsefi ve sanat anlayışlarından doğan eklektik müzik kültürünün dinamikleri değişmeye devam ediyor. Son olarak besteci, müzisyen ve yazar Engin Bayrak, Balkan enstrümanlarının makamsal ezgiler ve oryantal elektro- pop ritimlerini harmanladığı teklisini bugün tüm dijital müzik platformlarında ve YouTube’da dinleyicilerle buluşturdu. Daha önce İncir Reçeli filmi ve Yedi Güzel Adam dizisinin tema müziklerini besteleyerek adını duyuran Engin Bayrak, 2022 hedeflerindeki ‘2 ayda 1 şarkı’ planının sözü, müziği kendisine ait olan ilk teklisi “Öpçem Valla’ ile postmodernizme eleştirel bir yorum katıyor. Şarkıda ‘kanca’ olarak adlandırılan sade söz ve ezgi kalıplarını kullanarak da akılda kalıcı bir eser sunmayı amaçlıyor.

Eklektik müzik dinleyicilerine alışılagelmiş cover’lar yerine, yeni tarzlarda özgün tınılar sunmayı amaçladığını belirten müzisyen ve yazar Engin Bayrak, yeni teklisiyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Akustik, elektro-pop ve oryantal melezi olan yeni şarkım Öpçem Valla’da trompet ve saksafon gibi enstrümanların çıkan makamsal motifleriyle yeni bir tını oluşturduk. Şarkının klibinde de şehir yaşantısının bölünme ritüelini yansıtmak için de bir hurdalık kullandık ve bu sayede izleyicilere yeni dünyamızın bir seyrini sunduk. Apple, Spotify, YouTube ve Fizy dahil tüm dijital platformlarda bugün yayınladık, 2022 hedeflerimin başlangıç niteliğindeki şarkımın yanı sıra 2 ayda bir sözü, müziği bana ait olan yepyeni eserlerle de konserlere başlayarak müzikseverlerle keyifli anlar paylaşmayı hedefliyorum.”

Müzik dünyasından postmodernizm eleştirisi

İlk taslağını 2019’da bir fanatiğin bakış açısından kaleme aldığı sözlerin günlük dildeki akıcı kalıplardan oluştuğunu, sözlerinin müziği ile birlikte sözlü bir karikatür ve hicive dönüştüğünü söyleyen Engin Bayrak’ın paylaştığı bilgilerden hareketle şarkının çalgı sololarını kendisinin bestelemenin ve notasyonlarını kendisinin yapmasının yanı sıra enstrüman müzisyenlerinin kendi yorumlarını katmaları için de teşvik ediyor. Eserde “En iyi bağımsız bandolardan biri” diye bahsedilen Bando35 grubundan Barış Yazıcıer’in Alto Saksafon, Mert Can Arslan ve Berkant Yazıcıer’in de trompet soloları yer alıyor. Şarkıda elektrikli ve bas gitarın sade, güçlü ritimleri, oryantal yeni dalga elektro popa dönüşen vurmalı perküsyon altyapısına eşlik ediyor. Engin Bayrak, ’kanca’ olarak adlandırılan sade söz ve ezgi kalıplarını kullanarak akılda kalıcı bir eser oluşturmayı amaçlarken, Güney Birlik Metal şirketinin geri dönüşüm tesisinde çekilen video klip ile de postmodern yeni dünyaya özgün bir bakış açısı getiriyor.

Makamsal tınılar çağdaş şehir yaşantısı ile buluştu

Bando35’in de yer aldığı video klibin hurdalıkta çekilmesinin nedenlerinin başında, bazıları kullanılabilir olan, parçalanmış eşyaların yeni çağdaki insanların psikolojisini yansıtmasının bulunduğunu aktaran Engin Bayrak, insanların hayranlık duygusunu klipte farklı sanatsal unsurlarla yansıttığını ifade ediyor. Ozan Uğur Yıldız’ın yönettiği ve farklı dans sololarının da bulunduğu klipte Elif Çarhoğlu özel koreografisiyle dans figürlerini sergiliyor. Engin Bayrak’ın klibe dair yorumlarına göre sanatçı izleyicilere videoda çok kültürlü müziğin ve eski makamsal tınıların çağdaş şehir yaşantısıyla entegre edilmesini profesyonel bir bakış açısıyla sunuyor.