Şanlıurfalılardan yapılması planlanan yatırımın Yozgat’a alındığı iddialarına tepki.

Şanlıurfa’da büyük bir tepki toplayan 5 bin kişiye istihdam sağlayacak 72 Milyon euroluk fabrikanın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay aracılığıyla Yozgat'a kaydırıldığı iddia edildi.

İddialara başta siyasetçiler ve gazeteciler olmak üzere halktan tepkiler yağdı.

Şanlıurfalılardan yapılması planlanan yatırımın Yozgat’a alındığı iddialarına tepki

 Halk, Şanlıurfa'nın "sahipsiz bir memleket" olduğunu ifade ederek söz konusu iddiaların araştırılmasını istedi.

Şanlıurfa'daki işsizliğin fazla olduğunu söyleyen halk, kentteki insanların mevsimlik işçilik yapmak üzere başka illere göç ettiğini aktardı.

 "Yetkililer Urfa'ya sahip çıkmalı"

Şanlıurfalılardan yapılması planlanan yatırımın Yozgat’a alındığı iddialarına tepki

 Salih Akgöbek

 Şanlıurfa'yı "sahipsiz memleket" olarak tanımlayan Salih Akgöbek, "Ödeneğin Şanlıurfa gibi mağdur bir memleketten alınıp Yozgat'a verilmelerine karşıyım. Günü gününden Urfa sahipsizdir. Bu durumu yaşlılar bilir, gençler bilmez. Urfa'ya radyo evi ve demiryolu vereceklerdi ama başka illere verdiler. Urfa'daki zenginler istemediler diye Urfa'ya verilecek şeyler Diyarbakır'a verildi. Yetkililer Urfa'ya sahip çıkmalı. Ödeneği geri getirecekler. Urfa varken neden Yozgat'a gitsin? Yozgat'ın o ödeneğe ihtiyacı mı var? Buradaki işverenler, işçilerin hep muhtaç olmasını istiyor. İşverenlerin iş verme imkânları olsa da işçiyi kaldırmak istemiyorlar. Bu durum bizim zihniyetimizde var. Memleketimizde ilerleme yok. Diğer illere bir de bizim memleketimize bak. Memleketimize ne olmuş, yetkili kişilerimiz yok mu, valimiz, kaymakamımız ve belediye reisimiz mi yok? Paramız mı yok, vallahi yalan söylüyorlar. İstedikleri zaman devlet para gönderiyor." dedi.

 “Vebali sizin boynunuzdadır”

Şanlıurfalılardan yapılması planlanan yatırımın Yozgat’a alındığı iddialarına tepki

 HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan

 Konuyla ilgili bir tepki de HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan’dan gelmişti. Özaslan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Şanlıurfa, 72 Milyon Euro'luk yatırımı beklerken... Yapılacak bu yatırımın İPTAL olmasına sebep olanlar; İşsiz Gençlerin... Mevsimlik Tarım İşçileri'nin... Ve daha nice insanın vebali sizin boynunuzdadır.” ifadelerini kullanmıştı.

 "Bir umutla fabrika açılmasını bekliyorduk"

Şanlıurfalılardan yapılması planlanan yatırımın Yozgat’a alındığı iddialarına tepki

 Abdulhakim Akpolat

 Şanlıurfa'ya bir fabrikanın açılması gerektiğini belirten Abdulhakim Akpolat, "Şanlıurfa'daki gençlerimiz işsizdir. Mevsimlik işçilerimiz artmış. 4 aydır tarlada çalışıyordum, yeni geldim. Halen de geçinemiyoruz. Geçim sıkıntısı var diye çoluk çocuk ailece tarlaya çalışmaya gidiyoruz. Urfa'ya fabrika açılsa çok iyi olur. Urfa'ya açılması planlanan fabrika gerçekten de çok gerekliydi. Bir umutla fabrika açılmasını bekliyorduk ama Yozgat'a verilmiş. Yetkililer Urfa için çaba göstermeli." diye konuştu.

 "Memlekette işsizlik var"

 Şanlıurfa'nın "yetim memleket" olarak görüldüğünü dile getiren Yusuf adlı bir vatandaş, "Ülkemizin şu an olduğu durum ortadadır. Kimse inkâr edemez. Evine ekmek götüremeyenler var. Halkımız açtır. Zaten paralar yeniyor. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Urfa yetim memleket olarak görülüyor. Memlekette işsizlik var. Fabrika yapılsa neden halkımız dışarıya göç etsin? Bunu düşünen yok." şeklinde konuştu.

 "Ülke yönetmek kolay değil"

Şanlıurfalılardan yapılması planlanan yatırımın Yozgat’a alındığı iddialarına tepki

 Murat Pençe

Murat Pençe ise "Urfa'nın hakkı Yozgat'a; Antep'in hakkı Diyarbakır'a ayrılmış gibi söylemler var. Bunlar artık doğal olmuş. Ülke yönetmek kolay değil. Konu 72 milyonun başka bir yere ayrılması değil. Türkiye'nin anaparası Suriye'den gelen Müslüman kardeşlerimize verildi. Yozgat'la kıyaslamayalım.” dedi.

"Herhangi bir hak kaybına sebebiyet vermemek için rızayen yerimizin iptal edilmesini talep ettik"

Şanlıurfalılardan yapılması planlanan yatırımın Yozgat’a alındığı iddialarına tepki

Söz konusu iddialar üzerine açıklama yapan tekstil firması, "Öncelikli olarak firmamız 2015 yılından ilimize yatırım yapmaya başlamış 2016, 2018, 2021 yıllarında yatırımlarını artırarak devam etmiş ve etmektedir. Tarafımıza 2020 yılında bahsi edilen yatırımı yapmak için OSB yönetimi yer tahsisi yapmış, yer tahsisi yapılan parselin en, boy, jeolojik yapısı gibi faktörler yatırımı yapmamıza olanak vermemiş bu sebeple yatırımımızı erteleyerek genişleme alanında oluşturulacak yüz hektarlık alan üzerine yapmaya karar verdik. Bahsi edilen parselde herhangi bir hak kaybına sebebiyet vermemek için biz kendimiz rızayen yerimizin iptal edilmesini talep ettik ve bu yerlerde aynı yatırım konusu ve yatırım tutarı ile bizimde öncülük ettiğimiz Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta konumlu firmalara tahsisi OSB yönetimince yapılmıştır. Genişleme alanı ile alakalı olarak parsel tahsisi talebimiz OSB'de mevcuttur. Bizim firma olarak bu süreçte OSB Bölge Müdürlüğü, OSB yönetimi ilimizde söz sahibi bürokratlar hep yanımızda olmuştur. Kendi memleketimiz ve ilçemiz olan yerde boyahane tesisi kurmamızın doğal bir faaliyet olmasından daha ziyade bir şey olamaz konunun çarpıtılarak aktarılması bizi üzmüştür. Kısacası Şanlıurfa sanayisine 30 yıl boyunca emek vermekteyiz, ilimize yatırımlarımız devam edecek, gelen yatırımcılara kendi deneyimlerimizi aktarmaya ve yatırımların yapılmasına vesile olmaya devam edeceğiz." İfadelerini kullandı. (İLKHA)