Türkiye’nin hızlı büyüyen global borsası Bitay bünyesinde yer alan Araştırma ve Yatırım Direktörlüğü, dünyanın en popüler yatırım araçları arasında olan altın ile Bitcoin arasındaki benzerliklere ve uzun vadeli korelasyona dikkat çekti.
Türkiye’den globale açılan ilk ve tek kripto varlık borsası olan Bitay bünyesinde faaliyet gösteren Bitay Araştırma ve Yatırım Direktörlüğü, en popüler geleneksel yatırım araçlarından biri olan altın ile “dijital altın” olarak da adlandırılan Bitcoin arasındaki korelasyona dikkat çekti.
Bitay Analisti Alper Samet Yorak, Bitay Akademi sayfasında yayınlanan makalesinde, günümüzde küresel kripto para piyasalarında en popüler ve en yüksek işlem hacmine sahip olan kripto para birimi olan Bitcoin’in değerinde yıllar içerisinde gerçekleşen değişimini altın fiyatlarının uzun vadede izlediği seyir ile karşılaştırıyor. Analiz, ilk kripto para olma özelliğini taşıyan ve toplam kripto para piyasasının %41’ini oluşturan Bitcoin’in bir sahibi, bir ekibi ve bir yönetim kurulu bulunmadığına ve bu yönü ile piyasalardaki mevcut tüm kripto para birimlerinden farklılaştığına dikkat çekiyor.
Yorak, dünyanın her yerinde insanlar tarafından değer verilen nadir bir maden olan altın, tarih boyunca en çok tercih edilen geleneksel yatırım araçlarından biri konumunu hep koruduğunu belirtiyor. Arzı kısıtlı olduğundan değerini koruyacağına her zaman kesin gözüyle bakılan bir emtia olan altının fiyatı bu nedenle daima yükselme trendi sergilediği tespitinde bulunan Yorak, makalesinde, “kısıtlı arz” ve “nadir bulunurluk” özelliklerinin altın ile Bitcoin arasında dikkat çeken ortak özellikler olduğuna işaret ediyor. Yorak konuyla ilgili şu değerlendirmede bulunuyor:
“Bitcoin dijital ortamda değerini koruyabilecek, kopyalanamaz, sınırsız adet üretilemez, dolayısıyla arzı sınırlı olan bir varlık ve bir yatırım aracıdır. Ortaya çıktığı 2008 yılından bu yana on binlerce kat değerlenen Bitcoin’in altın ile olan ilişkisinin en temel sebebi budur. İnsanlar tıpkı altın gibi Bitcoin’in de zaman içerisinde varlıklarının değerini koruyacağına ve artıracağına inanmaktadır.”
Alper Samet Yorak, Bitcoin ile altın fiyatlarının zaman serisi içerisinde fiyat hareketleri incelendiğinde, iki yatırım aracı arasında çeşitli dönemlerde uzun vadeli korelasyon ilişkisinin varlığının dikkat çektiğini söylüyor. Örneğin, 2008 ile 2020 yılları arası uzun dönemde altının ons fiyatındaki her %1’lik artışın Bitcoin fiyatlarında yaklaşık %10 oranında artışa karşılık geldiği görülüyor. Kısa dönemler için böyle bir ilişkiden söz edilemese de altının fiyat hareketi ile Bitcoin’in fiyat hareketi uzun vadede bir korelasyon sergilemeye devam ediyor.
Yorak şu yorumda bulunuyor: “Ek olarak -1 ile +1 arasında dalgalanan ve Bitcoin ile altın arasındaki ilişkiyi ölçen günlük korelasyon katsayısı pozitif bölgede ve 0,4 seviyesinde bulunuyor. 1 seviyesi iki varlık arasındaki tam uyumu ve korele hareket ettiklerini açıklarken -1 ise tersi ve korele olmayan duruma işaret ediyor.”
Yorak, 2012 ile 2015 yılları arasında Avrupa’yı etkisi altına alan ekonomik kriz sonrası altının ons fiyatı 1700 USD seviyelerinden 1000 USD’a gerilerken, Bitcoin’in aynı dönemde 1150 USD bölgelerinden 110 USD’a kadar düşüş süreci yaşadığını vurguluyor. Yorak, 2015 ile 2017 yılları arasında altının ons fiyatı %50 artarken (1050 USD -1530 USD), Bitcoin aynı dönemde %550 civarı değer kazanarak 340 USD seviyelerinden 1900 USD seviyelerine yükseldiğine işaret ediyor.
Yine, 2018 ile 2019 yılı arasında altın 1160 dolar seviyelerinden yüzde 31 artışla 1530 USD’a yükselirken, Bitcoin aynı dönemde yaklaşık %330 değer kazanarak 3300 USD seviyelerinden 14.000 USD seviyesine yükselmişti. Yorak, uzun vadeli verilerin değerlendirilmesi ile altın ve Bitcoin arasında 1’e 10’luk bir korelasyon olduğunun söylenebileceğini belirtiyor.
Bitcoin neden ‘dijital altın’ olarak da adlandırılıyor?
Yorak makalesinde günümüzde Bitcoin’in “dijital altın” olarak da adlandırılmasının, her iki yatırım aracının arz büyümesinin gelecekte bir noktada yavaşlayacak olmasından kaynaklandığını belirtti. Böylece talep sürekli artar veya aynı kalırken, arz miktarındaki artışın yavaşlayacak olması ile bu varlıkların değerlerinin yükseldiğine dikkat çekiyor. Yani hem Bitcoin’in hem de altının uzun vadede değerinin artması yönünde güçlü bir beklenti mevcut. Son olarak, emtia ve değerli madenler arasında en popüler ve en değerli konuma sahip yatırım aracının altın olması gibi, Bitcoin de tüm kripto paralar içerisinde en değerli ve en güvenilir olarak öne çıkıyor.
Yorak, değerlendirmesinde gelecekte bu iki varlık arasındaki korelasyonun, sahip oldukları stratejik önem nedeniyle daha da güçlenebileceğini şöyle vurguluyor: “Dolara ulaşımın zorlaştığı bu dönemde bir de ekonomik yaptırımlar sebebiyle global ekonomiden uzaklaştırılan ülkelerin dolara ulaşmak için altına olan talebinin arttığını görüyoruz. Finansal sisteme katılım için alternatif kanallar yaratmakta başarılı olan kripto paralar gelecekte altınla beraber güçlü bir korelasyonla bu politik/ekonomik gelişmeleri fiyatlayabilir.”
Makaleye Bitay Akademi sayfasından erişilebiliyor.
Bitay Hakkında
Türkiye’nin global kripto para borsası Bitay, gelişmiş dijital para alım ve satım işlemlerinin yapılmasını sağlayan ileri düzey trade sistemini hem web hem de mobil uygulama olarak sunan borsadır. Türkiye'deki en yüksek ürün çeşitliliğine ve piyasa hacim derinliğine sahip olan Bitay’ın altyapısı; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Desteği ile Teknopark’ta araştırma-geliştirme projesi olarak geliştirilmiştir.
BITAY Coin
Bitay tarafından geliştirilen ve Türkiye’den globale açılmış ilk yerel coin unvanına sahip BITAY Coin kripto para birimlerinin düşüşte olduğu bir dönemde yükselen tek kripto para birimi olarak 2022’nin 1. çeyreğinde kripto para borsalarındaki yerini aldı.
www.bitay.com.tr
Hibya Haber Ajansı