KAHRAMANMARAŞ - 13.09.2022 - HİBYA - Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi uhdesinde bulunan Yedi Güzel Edebiyat Müzesi, yurt içinden ve yurt dışında gelen ziyaretçilerin uğrak noktası oluyor.
Düzenlenen sanat etkinlikleri, söyleşiler, konferansların yanında zengin kütüphanesiyle öğrencilerinde vazgeçilmez adresi oldu. 2022 yılının ilk sekiz ayında yaklaşık 50 bin ziyaretçiyi ağırladı.
Kahramanmaraşlı şair ve yazarların eserlerinin yer aldığı müzede ayrıca Kahramanmaraş Akademi altında uzman eğitmenler tarafından kurslarda düzenleniyor.
Proje Atölyesi, Türk Düşünce Tarihi Atölyesi, Osmanlı Modernleşmesi Atölyesi, Safahat Okumaları Atölyesi, Klasik Metinler Nasıl Okunur? Editörlük ve Redaktörlük Atölyesi, Medeniyet Okumaları Atölyesi, Varoluşsal Düşünce Atölyesi, Sosyolojik Düşünme Atölyesi, Düşünce Atölyesi, Dijital Medya Atölyesi, Diksiyon Atölyesi ve Yazı Atölyesi gibi meslek edindirme kurslarıyla binlerce öğrenci eğitim alıyor.
Yedi Güzel Edebiyat Müzesi’nin bulunduğu tarihi bina ile ilgili şehir tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla Kahramanmaraş tarihine ışık tutan Tarihçi Yazar Mehmet Işık, müzenin tarihi hakkında açıklamalarda bulundu.
Tarihçi Yazar, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nin tarihi hakkında şunları söyledi:
“Kahramanmaraş, Dulkadiroğlu ilçesi, Gazipaşa Mahallesi’nde yer alan, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi binası, Amerikan misyonerler tarafından misyonerlik faaliyetlerini yaygınlaştırmak için eğitim kurumu olarak 1850’li yıllarda inşa edildiği tahmin edilmekte. Bölge halkı tarafından da Amerikan Koleji olarak bilinmektedir.
Anadolu’nun bazı yerlerinde açılan bu tür okullar Lozan Antlaşmasından sonra kapatılmış, Cumhuriyetin ilanından sonra 1933 yılında, Kahramanmaraş’ta ilk eğitim kurumu olarak açılmıştır.
1945 yılından 1965 yılına kadar Maraş Lisesi olarak varlığını sürdürmüş ve Kahramanmaraş’ın önde gelen şair ve yazarlarını yetiştirmiştir.
1965’te Maraş Lisesinin mevcut binasına taşınmasıyla bina Ticaret Meslek Lisesi olarak açılmıştır.
Ticaret Meslek Lisesi daha sonra mevcut yeni binaya taşınmasıyla boşaltılmıştır. 1990’lı yıllarda bina tekrar eğitim kurumu olarak açılmış ve binanın bir kısmı Halk Eğitim Merkezi, diğer bir kısmı da Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi olarak kullanılmıştır.
Daha sonra Âşık Mahzuni Şerif Ticaret Meslek Lisesi/ Anadolu İletişim Meslek Lisesi olarak kullanılan bina yeniden restore edilerek 2019 yılında Yedi Güzel Edebiyat Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.”
Kaynak
Hibya Haber Ajansı