Sur’da 2 Aralık'ta 6 mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve operasyon başlatılmıştı. Operasyon, 9 Mart'ta sona ermişti. Şiddetli çatışmaların yaşandığı ilçe harabeye dönmüştü.

 Bakanlar Kurulu'nun kararıyla Sur'un 5 mahallesinde bulunan toplam 368 adadaki 6 bin 300 parselin acele kamulaştırılmasını karar verildi.

 Karar, bir dizi soru işareti ve tepkiye yol açtı.

 Rûdaw’a konuşan HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, “UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde bulunmasına rağmen Sur’un neredeyse tamamı istimlak edildi. Bizim aldığımız bilgilere göre Suriyeli 200 bin Selefi Arap Türkiye vatandaşlığına alınacak ve bu kişiler kamulaştırılan bölgelere yerleştirilecek” dedi.

 AK Parti Urfa Milletvekili Mazhar Bağlı ise bunun doğru olmadığını söylüyor.

 Bağlı, “Ortada böyle bir durum yok. Halk da buna müsade etmez. Zaten yasal olarak da böyle bir şey mümkün değil. İkincisi, oranın turizme açılmasını istiyorum” diye konuştu.

 Duruma ana muhalefet partisi CHP de tepkili.

 CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Hükümet cami, kilise ve diğer tarihi yapıların hepsine el koymuş durumda. Bir kararla halkın malına mülküne el konulamaz. Bu hem anayasaya hem yasalara hem de hukuka aykırı” ifadelerinde bulundu.

 Öte yandan Diyarbakır Barosu, yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a başvurdu.