YÜCELİK: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA SEKTÖR OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞEN DÜŞÜK KARBONLU ÜRETİM YAPMAK
19-21 Eylül tarihlerinde İstanbul’da dünya çimentocularını buluşturan Intercem’in açılışında konuşan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, “İklim değişikliyle mücadele konusunda üzerimize düşen görev düşük karbonlu üretim yapmaktır. Çimento sektöründe enerji verimliliği yatırımları, biyokütle kullanımı, atık ısıdan elektrik üretimi, katkılı çimento üretimi konularında, büyük yatırımlar yapılıyor” dedi.
Dünya çimento sektörünü bir araya getiren INTERCEM’in 110’uncu buluşması, Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin (ÇCSİB) iş birliğiyle 19-21 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi. Intercem İstanbul’un açılış konuşmasını yapan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, dünyanın dört bir yanından Asya ve Avrupa’nın buluşma noktası İstanbul’a gelen dünya çimentocularına Türkiye çimento sektörünün bugününü ve geleceğe dönük çalışmalarını anlattı.
Türkiye çimento sektörünün kurulu üretim kapasitesi ile dünyada beşinci, Avrupa’da ise lider üretici konumunda olduğunu belirten Yücelik, konuşmasında sektöre ait şu bilgileri paylaştı:
“Türkiye’de faaliyet gösteren 76 çimento fabrikasının yıllık çimento üretim kapasitesi yaklaşık 118 milyon ton. Fabrikalarımız, %69 kapasite kullanım oranıyla faaliyetlerini sürdürüyor. 2021 yılında çimento üretiminde, bir önceki yıla göre %7,2 artış yaşandı. Böylece 82 milyon ton çimento üretimi gerçekleşti. İç satışlar, bir önceki yıla göre %5,9 oranında artışla 62,7 milyon tona ulaştı. 2021’de çimento sektörünün toplam ihracatı değer bazında %14 artarak 1 milyar 266 milyon dolara çıktı. Toplam ihracat miktarı ise %1,7 düşüşle 30,8 milyon tona indi. Bu yılın ilk yarısında ise TÜRKÇİMENTO üyelerinin çimento üretimi, geçen yıla göre %10 geriledi. Bu dönemde önceki yılın aynı dönemine göre iç satışlar %14,5 düşerken, çimento ihracatı da %6,5 arttı.”
Konuşmasında sürdürülebilirlik konusuna da değinen Fatih Yücelik, şunları söyledi:
“Sürdürülebilirlik konusu, birçok sektör için artık isteğe bağlı bir tercih ya da bir lüks olmaktan çıktı. Bu uygulamaları iş süreçlerine dahil etmekte geciken şirketleri zor günlerin beklediğini söylemek yanlış olmayacaktır. İklim değişikliyle mücadele konusunda üzerimize düşen görev düşük karbonlu üretim yapmaktır. Çimento sektöründe enerji verimliliği yatırımları, biyokütle kullanımı, atık ısıdan elektrik üretimi, katkılı çimento üretimi konularında, büyük yatırımlar yapılıyor” dedi.
TÜRKÇİMENTO Hakkında
TÜRKÇİMENTO, 1957 yılında Dernek statüsünde kurulmuş sivil toplum kuruluşudur. Türkiye’deki 51’i entegre, 15’i öğütme tesisi olmak üzere, toplam 66 tesisi temsil etmektedir. TÜRKÇİMENTO, ülkenin kalkınma ve yapılandırılmasında en önemli malzemeyi üreten çimento sektörünün Sivil Toplum Kuruluşu biçiminde örgütlenmiş bir temsilcisidir. Türkiye çimento sektörünün uluslararası temsilcisi olarak Avrupa Çimento Birliği’ne 1972 yılından beri üye olan TÜRKÇİMENTO, aynı zamanda araştırma geliştirme hizmetlerinden başlayarak, eğitim, uluslararası iş birliği, sertifikasyon, sektörel veri derleme, üniversite, sivil toplum örgütleri ve diğer ilgili kuruluşlarla iş birliği gibi birçok sorumluluğu da başarıyla üstlenmiştir. Avrupa Çimento Birliği'nin (CEMBUREAU) üyesi olan TÜRKÇİMENTO, Türkiye çimento sektörünün uluslararası ilişkilerini de yürütmektedir.
Hibya Haber Ajansı