Nevzat Laleli

            . II: Dünya harbinden yenilmiş ve yıpranmış olarak çıkan Batı âlemi teknik ve teknolojide hızla ilerlerken bizim yöneticilerimiz halk ile sürtüşme yolunu tutmuş, yok şapka, yok kıyafet, yok ezan, yok harflerin değiştirilmesi ile bu yasaklara uymayanlara idam da dâhil çeşitli cezaları uygulamakla meşgullerdi. Hâlbuki bir ülkenin sanayileşmesi ve kalkınmasının ilk şartı milli bütünlüğün sağlanmasıyla olacaktı.

            Özel gayretlerle kurulan HÜRKUŞ. DEMİRAĞ uçak fabrikasının kurulması, Erbakan Hocanın kurduğu Gümüş Motor’un birkaç teşebbüsse ya sahip çıkılmamış ya da önüne engeller konularak muvaffak olmalarının önü kesilmişti.

            1974’e kadar devlet bu kabil yatırımlara fikren de olsa destek olmamış, “Gidin şeftali yetiştirin. Biz motorumuzu daha ucuza Batıdan alıyoruz” denilmiştir.

            1974 kurulan hükümetin içinde Milli Görüş mensuplarının bulunması işin şeklini değiştirmiş, daha ilk Bakanlar Kurulu toplantısında “Fabrika yapan fabrika yani Ağır Sanayinin kurulması” teklifi gündeme gelmiş fakat her kafadan bir ses çıkınca böyle kalabalık bir ortamda ciddi şeylerin konuşulamayağı anlaşılmıştır.

            Bu sefer Bakanlar kuruluna “Yatırımcı Bakanlıkların (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Tarım Bakanlığı gibi) 8 kadar Bakanlığın oluşturacağı bir “Bakanlıklar arası ekonomik kurul kurulması” teklifi getirilmiştir.

            Netice de bu kurul kurulmuş ve ekonomik kurul Başkanlığına Başbakan yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan getirilmiştir. Bu adım, Ağır Sanayiyi kurmanın ilk adımıdır.

            YENİ KURULAN ŞİRKETLER

            Ağır sanayii, montaj veya çiklet fabrikası olmadığı için her yapılacak iş için o işi yapacak bir şirket kurulması gerekiyordu. 1974 yılında Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın kurulması için büyük gayretler gösterdiği şirketler şunlardır.

TÜMOSAN Türk Motor Sanayi A.Ş.

Merkezi Konya olarak kuruldu. Yıllık kapasitesi 100.000 motor (Benzinli ve dizel) üretecekti. İlk Genel Müdürlüğüne Sedat Çelikdoğan getirildi.

Bu fabrikanın inşaatı MSP Hükümetteyken bitirildi ve işletmeye açıldı.

TEMSAN Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş.

Barajlarda kullanılan değişik büyüklükte ki türbinleri üretecek olan fabrika ikinci aşamada jetlerin jet motorlarını üretecek böylece uçak sanayinin en önemli parçası için dışarıya muhtaç olmayacak kendimiz üretecektik. İlk Genel Müdürü Makine Yüksek Mühendisi Kahraman Emmioğludur.

TESTAŞ Türkiye Elektronik Sanayi A. Ş.

Batıda gittikçe gelişen Elektronik sanayi için ülkemizde ancak 1974 yılında başlandı. Tüm elektronik parçalar, bunlardan oluşan elektronik cihazlar ile bu cihazlarda kurulan bütün programlar bundan sonra ülkemizde de üretilecek, bu sahada dışa bağımlılık azalacaktı.

TUŞAS Türkiye Uçak Sanayi A. Ş

Ülkemizde özel teşebbüsün kurmaya çalıştığı ve fakat idari kademelerce engellenen uçak sanayi bu kere devlet öncülüğünde yapılacaktı. Uçakların aliminyum ve bileşenleri Konya/Seydişehir den, Jet motorları Diyarbakır’dan, hidrolik cihazları Trabzon/Arsin’den ve montaj ve uçuşları Konya askeri hava üssü yanında gerçekleştirilecekti. 

TAKSAN Takım Tezgâhları Sanayi A.Ş.

Bütün üreten fabrikalarda kullanılacak olan tornalar, frezeler, CNC leri bu fabrika üretecektir. İlk Genel Müdürü İsmail Özdağlar olan fabrikanın merkezi Ankara’dadır.

GERKONSAN Gerede Çelik Konstrüksiyon Sanayi A.Ş.

Bir şantiye sahasını andıran ülkemizde kurulacak 325 Ağır sanayinin fabrika gövdelerindeki çelik konstrüksiyonlar ile çalılarında ki çelik konstrüksiyon bu fabrikada üretilecek ve yerinde monte edilecekti.

DESİYAB Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası

Ülkemizde kurulan Ağır Sanayi yatırımlarının finansman ihtiyacını karşılayacak olan bu banka 1975 yılında Ankara’da kuruldu. İlk kuruluş sermayesini koyanlar, MKEK, AZOT, SÜMERBANK, ETİBANK gibi kuruluşlardı. Ve bu banka Türkiye’nin ilk faizsiz bankası olma unvanını kazandı.

            İkinci etapta yurt dışında çalışan işçilere açıldı. Bu bankaya belli miktarda ve belli zaman içinde para yatıran işçilerimize permi hakkı verilerek onların gümrüksüz iş makinaları ve araba getirmeleri sağlandı.

            MSP hükümetten düşürülür düşürülmez önce bankanın, “Bu banka Türkiye’nin faizsiz ilk bankasıdır” levhası indirildi Sonra adı değiştirildi ve o da faiz belası içine çekildi.

AĞIR SANAYİ İHTİSAS OKULU

Kuruluşu hızla devam eden Ağır sanayinin başına Genel Müdür, Genel Müdür yardımcıları, Personel Müdürü, Pazarlama müdürü, Muhasebe müdürü gibi insanların atanması gerekiyordu. Bunun için Sanayi Bakanlığı bünyesinde bir okul kuruldu. Yönetim Kurulu Başkanlığına Makine Mühendisi Nevzat Laleli getirildi.

KIT’lerden alınan 60 kadar gencin eğitilerek onların organizasyon bilgileriyle donatılması ile “bu makamların önemi ve taşınacak sorumluluklar, buralarda millete hizmet aşkıyla çalışılması” gerektiği Lütfi Doğan Hocamız tarafında veriliyordu.

Bütün bu çalışmalar ve kuruluşlar MSP hükümetten düşürüldükten sonra önce durduruldular, sonra kapatıldılar, sönra ucuz pahalı yabancılara satıldılar.

Ağır Sanayi hamlesi de bir kere daha gösterdi ki Milli Görüş yapar, diğerleri (hangi parti olursa olsun) yıkarlardı.