Süleyman Turan Yazdı: Sağlıkta Çağ Atlayamayan Şanlıurfa
Sağlık kurumlarındaki aşırı yoğunluk nedeniyle hekim-hasta ilişkisinin birçok kez bozulduğu Şanlıurfa’da geçtiğimiz gün yeni bir İl Sağlık Müdürü atandı. İl Sağlık Müdürünün Şanlıurfa sağlığına bir etkisinin olup olmayacağı da önümüzde ki günler gösterecek.
Bu hafta ki köşe yazımızda siyaseti yazmayalım dedik. Sağlığı yazalım dedik onda bile siyaset olmadan yazılamayacağını gördük. Sağlıkta siyaset nerede gerekli biliyor musunuz?
-Yeni hastane yapımı ile doktor sayısında siyaset gerekli.
Bunların haricinde siyaset bu sağlık işine giriyorsa olay farklı taraflara çekiliyor. Geçtiğimiz gün kamuoyuna yansıyan haberlerde sağlıktaki çağ atlamayı hem Şanlıurfa hem de tüm Türkiye gördü. Başlık şuydu; Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Himmet Durgut’un görevden alınması üzerine yerine Doç. Dr. M. Emre Erkuş atandı. Sonra ne mi oldu. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğüne atanan kişinin ataması 2 kez durduruldu. En sonunda Doç. Dr. M. Emre Erkuş, Şanlıurfa’nın yeni sağlık müdürü oldu. Ona ve tüm Şanlıurfalılara hayırlı olsun. Gelelim Şanlıurfa’nın sağlım durumuna.
Daha kötüye gidemeyiz ki?
“ Kentin kapasitesine yetersiz kalan hastane veya poliklinikler nedeniyle doktor kapısı önünde uzun kuyruklar oluşmaya devam ediyor. "Sağlıkta devrim yapılıyor" denilen Şanlıurfa'da kuyruk çilesi sona ermiyor.” Bu tarz haberleri ve görüntüleri hepimiz biliyoruz. Şanlıurfa’da ölümü gösterip birçok kez sıtmaya razı etmediler mi? Ettiler. 3 ay içerisinde 10’un üzerinde bebek ölümü yaşanmadı mı? Yaşandı. Daha ne kadar kötü olabilir ki?
Sevklerin İli Olan Şanlıurfa
Atama geç kalınmış bir karar olmasına rağmen sağlıkta hep geriye giden, yatak sayısının azlığı ile gündeme gelen, doktorlara yapılan şiddetle anılan, kaçak doktorların fazlalığı ile bilinen sevklerin ili olan Şanlıurfa’da mevcut İl Sağlık Müdürünün koltuğunda bu kadar uzun süre oturmasında siyasetin etkisini görebiliyoruz.
Siyasetin bu kadar etkili olduğu Şanlıurfa’da şu soruları hem ben hem de sağlıkta sıkıntı yaşayan Urfalılar sorma hakkına sahiptir;
1 – Şehir Hastanesi ne durumda? (Birçok kez temel atılmasına rağmen)
2 – Kapalı olan hastane neden açılmıyor?
3 - Muayene katılım payı”, “reçete katılım payı” , “ilaç katılım payı” , “ilaç fark bedeli”, “bıçak parası” ne olacak?
4- Sosyal Güvenlik Kurumu’nun muayene ücretlerini görevleri olmadığı halde tahsil eden eczacılar ne olacak?
5- Şanlıurfa’da bulunan tüm devlet hastanelerinde Başhekimlerin ataması ne zaman yapılacak?
6- Doktorların sayısı ne zaman artacak?
Acilen tüm bu konulara bir el atılmalı ve tüm bu sorunlar çözüme ulaştırılmalı. Yoksa, Şanlıurfa sağlığını yavaş yavaş kaybediyor. Ve son soru;
7- Uzun kuyruklar, başka illere sevkler ve bebek ölümlerinin bitirilmesi için hangi tedbirler alınacak?
Aslında bu son sorunun muhatabı siyasilerden çok yeni atanan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. M. Emre Erkuş olacak. Kısa sürede başarı beklemiyoruz. Çağ atlayamadık bari daha da aşağıya düşmeyelim.