Tutuklu ABD'li gazeteci Evan Gershkovich Rusya'da mahkeme önüne çıkarıldı

Stockholm, 26 Haziran (Hibya) – Amerikalı gazeteci, The Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, reddettiği casusluk suçlamasıyla yargılandığı davanın başlangıcında bir Rus mahkemesinde kısa bir süre göründü.

GÜNDEM - 2024-06-26 13:37:08

Gershkovich, CIA için casusluk yapmakla suçlanıyor ve suçlu bulunması halinde 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. Gazeteci, savcılar tarafından Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı için tank üreten bir şirket hakkında CIA'in emriyle gizli bilgi toplamakla suçlanıyor. Suçlu bulunması halinde 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Gershkovich, gazetesi ve ABD hükümeti iddiaları reddediyor ve kendisinin sadece bir muhabir olarak işini yaptığını ve Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından orada çalışmak üzere akredite edildiğini söylüyor.

Evan Gershkovich, Mart 2023'te Ural dağlarındaki Ekaterinburg'a yaptığı bir haber gezisi sırasında gözaltına alındı. Ukrayna'ya asker gönderdikten sonra ifade özgürlüğü konusunda giderek daha baskıcı yasalar çıkaran Rusya'da tutuklanması yabancı gazetecileri şoke etti.

Yargılama kapalı kapılar ardında yapılacak, yani medya dışarıda tutulacak ve Gershkovich'i desteklemek üzere hiçbir arkadaşı, aile üyesi ya da ABD elçilik personeli içeri alınmayacak. Bu tür düzenlemeler Rusya'da casusluk ya da vatana ihanet davalarında yaygın olarak görülüyor.

Ukrayna savaşının arka planında, Gershkovich ve Rusya'da tutuklu bulunan diğer Amerikalılar, Moskova ve Washington arasında 60 yılı aşkın bir süredir yaşanan en ciddi krizin ortasında kaldılar.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gershkovich'in de dahil olduğu bir esir değişimi fikrine açık olduğunu ve ABD ile temasların gerçekleştiğini ancak bunların gizli kalması gerektiğini söyledi.

ABD Rusya'yı "rehine diplomasisi" yürütmekle suçladı. Gershkovich ve hapisteki bir diğer Amerikalı Paul Whelan'ı "haksız yere alıkonulmuş" olarak tanımladı ve onları eve getirmeye kararlı olduğunu söyledi.

 

 

Hibya Haber Ajansı

Yazar:
Günün Diğer Haberleri