Piyasalar risk aldı

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell dün Avrupa Merkez Bankası'nın sponsorluğunda Portekiz'de düzenlenen bir para politikası konferansında yaptığı konuşmada, ABD'nin "dezenflasyonist bir yola" geri döndüğünü söyledi, ancak politika yapıcıların faiz oranlarını düşürmeden önce, son dönemdeki zayıf enflasyon verilerinin ekonominin doğru bir resmini sunduğundan emin olmak için daha fazla veriye ihtiyaçları var.

GÜNDEM - 2024-07-03 11:07:06

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell dün Avrupa Merkez Bankası'nın sponsorluğunda Portekiz'de düzenlenen bir para politikası konferansında yaptığı konuşmada, ABD'nin "dezenflasyonist bir yola" geri döndüğünü söyledi, ancak politika yapıcıların faiz oranlarını düşürmeden önce, son dönemdeki zayıf enflasyon verilerinin ekonominin doğru bir resmini sunduğundan emin olmak için daha fazla veriye ihtiyaçları var.

Powell, ABD'de faiz indirimlerinin ne zaman başlayabileceği konusunda yorum yapmadı ancak Fed'in enflasyon ve istihdam hedeflerine yönelik risklerin"dengeye çok daha yakın hale geldiği" hassas bir müzakere aşamasına girdiğini, iki taraflı riskleri olduğu kabul etti. Yani, Fed hala veriye bağımlı, bu da önümüzdeki birkaç enflasyon verisinin ABD oranlarının yılsonuna kadar nereye gideceğini belirlemede kritik hale getiriyor.

Bu tür yorumlar, özellikle Powell'ın ilk faiz indirimini yapmak için çok geç kalınmasının riskine işaret etmesiyle, Eylül ayında faiz indirimi yapılmasına giden yolu daha da açacak gibi görünüyor.

Powell'ın ABD'nin "dezenflasyonist bir yola" geri döndüğünü söylemesi, doları savunmaya geçmeye zorladı ve Hazine tahvili faizleri düştü. Fed'in Haziran toplantısının tutanakları günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ve merkez bankasının ABD faiz oranlarına ilişkin düşünceleri hakkında ipuçları sunabilir.

Yatırımcılar şu anda Fed'in Eylül ayında faiz oranlarını %69 oranında düşüreceğini ve bu yıl iki faiz indirimi daha yapacağını fiyatlıyor. Öte yandan euro, Fransa'daki Ulusal Birleşme (RN) muhaliflerinin aşırı sağcı partinin iktidara gelmesini engelleme çabalarını artırması ve daha fazla adayın RN karşıtı oyların bölünmesini önlemek için ikinci tur seçimlerden çekilmeyi kabul etmesiyle dün ulaştığı iki haftalık zirvenin hemen altında 1,07455 dolardan işlem gördü.

Dün açıklanan veriler, Euro bölgesi enflasyonunun geçen ay azaldığını ancak önemli bir hizmet bileşeninin inatla yüksek kaldığını gösterdi. Bu durum, bazı politika yapıcılar arasında iç fiyat baskılarının yüksek seviyelerde kalabileceği yönündeki endişeleri artırmış olabilir.

ECB'den Christine Lagarde ve Philip Lane'in Portekiz'de sahneye çıkması ile faiz beklentileri konusunda piyasaları etkileyebilecek yorumlarda bulunması bekleniyor. Yatırımcılar şu anda bu yıl ECB'den 43 baz puanlık indirim fiyatlıyor. Asya borsaları, Fed Başkanı Powell'ın ABD'de faiz indirimlerinin çok da uzakta olmadığı yönündeki beklentileri güçlendirmesiyle bu sabah riski aldı ve yükseldi. MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0,26 ve

Japonya'nın Nikkei %0,49 arttı. Çin’de ise hizmet faaliyetlerinin son sekiz ayın en yavaş artışını kaydettiğinin ve yeni siparişlerdeki yavaş büyümenin etkisiyle Haziran ayında güvenin dört yılın en düşük seviyesine ulaştığını göstermesi ekonominin daha fazla ekonomik teşviğe ihtiyacı olduğunu göstermesi ile CSI 300 endeksi %0,27 düştü. ABD'de faiz indirimi beklentisi doların yükselişini frenlerken, ABD dolarının altı rakibine karşı değerini ölçen dolar endeksi 105,71 seviyesinde sabit kaldı.

Emtialarda, ABD'de yaz aylarındaki katı yakıt talebine ilişkin umutların artmasıyla petrol fiyatları yükseldi. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,44 artışla varil başına 86,62 dolara ve ABD Batı Teksas petrol vadeli işlemleri %0,41 artışla varil başına 83,15 dolardan işlem görmekte.

Dünyadan manşet haberler

SPK, kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetini yürüten ve yürütmeye devam etme iradesi olanların 2 Ağustos tarihine kadar beyan vermelerinin zorunlu olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamalarda: “Türkiye'nin stratejik önemi fevkalade yüksek, üç kıtanın kavşak noktası olan bir coğrafyada bulunduğunu anımsattı.” Tarih boyunca medeniyetlerin beşiği olmuş, ama aynı zamanda paylaşım kavgasının tam merkezinde yer almış bir bölgede olduklarına dikkati çeken Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: "İsrail'in yayılmacı hedefler peşinde koştuğunu her zeminde vurguladık" Erdoğan, Batılı güçlerin askeri, diplomatik ve siyasi desteğini arkasına alan İsrail'in gözünü komşularına diktiğini gördüklerini kaydetti. "Lübnan'a yönelik saldırıların, tehdit dilinin artması, bölgemizin geleceği adına bizi ciddi manada endişelendirmektedir." dedi.

Hazine'den yapılan açıklamaya göre, sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunulması, yurt içi tasarrufların artırılması, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve finansman araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla başta emeklilik ve yatırım fonları olmak üzere kurumsal yatırımcılara yönelik 5 Temmuz 2024 valör tarihli altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirilecek.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye ile ilişkilerde gerilimleri azaltacak, diyalog, diplomasi ve demokrasi yolunu açacak koşullar oluşturmanın gelecek nesillere karşı bir borç olduğunu kaydetti.

ABD'nin yerli elektrikli araç üretimini artırmak ve Çin'in tedarik zinciri hakimiyetini azaltmak için tasarlanan yeni sübvansiyonları kabul etmesinin ardından Çinli üreticiler Fas'a yatırım yapmaya başladı. Fas'ta kurulacak tesisler, ABD'deki otomobil alıcılarına 7.500 dolarlık kredi sağlamaya hak kazanabilecek elektrikli araçlar için parça üretecek. Benzer yatırımlar, aralarında Güney Kore ve Meksika'nın da bulunduğu, ABD ile serbest ticaret anlaşması olan diğer ülkelerde de duyuruldu.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ABD enflasyonunun %2 hedefine gerilemeye devam etmesi halinde politika yapıcıların faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini söyledi. Bloomberg TV'ye konuşan Goolsbee, enflasyonun "%2'ye doğru gittiğini" düşündüğünü ve "enflasyon düşerken faizleri olduğu yerde tutarsanız, sıkılaştırma yapmış olursunuz - yani bunu varsayılan olarak değil, karar vererek yapmalısınız" dedi.

AMB üyesinden faiz beklentisi: Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Gabriel Makhlouf, bu yıl 2 faiz indirim daha yapmanın biraz fazla ileri gitmek olacağını söyledi. Enflasyonun ECB'nin %2'lik hedefine doğru ilerlediğine dair güven kazanmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğundan bu yıl sadece bir faiz indirimi konusunda mutabık olduğunu söyledi.

Çin'in hizmet sektörü aktivitesi Haziran'da son sekiz ayın en yavaş hızında genişledi. Yeni siparişlerdeki yavaş büyümenin etkisiyle güven Haziran ayında son dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Caixin/S&P Global hizmet satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Haziran ayında Mayıs ayındaki 54,0'dan 51,2'ye gerileyerek Ekim 2023'ten bu yana en düşük değerini aldı. Ancak hizmet PMI üst üste 18 aydır genişleme bölgesinde kaldı.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

Yazar:
Günün Diğer Haberleri