Verisiz gün

Fransa ne olduysa seçimlerinde ilk tur sonrasında sol ittifak partileri ile merkez partiler arasında varılan uzlaşı sayesinde gerçekleşti.

GÜNDEM - 2024-07-09 09:07:56

Fransa ne olduysa seçimlerinde ilk tur sonrasında sol ittifak partileri ile merkez partiler arasında varılan uzlaşı sayesinde gerçekleşti. Bu partiler, ikinci turda aşırı sağcıların seçilmesini engellemek amacıyla “Cumhuriyetçi Cephe” adı verilen bir uzlaşı etrafında bir araya geldi.

Solun seçimleri önde tamamlamasındaki bir diğer faktör programındaki sosyal önlemler oldu. Sol partiler asgari ücretin aylık net 1300 euro’dan 1600 euro’ya çıkarılması konusunda anlaştı. Sol ittifak kültür dünyasını, feministleri, çevrecileri, sosyal alan çalışanlarını ve emek sendikalarını da çatısı altında toplamayı başardı. Solun önündeki tek seçenek merkez partilerle ittifak kurmak ancak merkez partiler solun içindeki kimi partilerin ekonomi ve dışişleri alanlarındaki tutumları nedeniyle koalisyona yanaşmıyor. Merkez ve merkez sağ partilerin toplam vekil sayısı ise güvenoyu için yeterli değil. Hiçbir parti aşırı sağcı RN ile kaolisyon istemiyor. Hiçbir formülün bulunamaması halinde geçmişte İtalya’da olduğu gibi teknokratlar hükümeti kurulması formülü tartışılıyor.

Aşırı sağın beklentilerden daha zayıf performans göstermesi yatırımcılar açısından bir rahatlama sağladı; ancak yatırımcılar, solun planlarının Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un piyasa yanlısı reformlarının çoğunu geri alabileceği konusunda endişe duyuyorlar. Seçim sonrasında piyasa belirsizliği bir nebze azaldı. Zira ne sol ne de aşırı sağ partilerin mutlak çoğunluğu sağlayamamış olması nedeniyle kamu harcamalarında önemli artışlar olma ihtimali düşük.

Fed Başkanı Jay Powell, bugün TSI ile 18.00’da Senato'da yapacağı bir sunumla Kongre'deki yarıyıllık ifade oturumunun iki gününü başlatacak. Yılın başında endişe kaynağı olan enflasyon son dönemde düşüşe geçti, iş piyasası ise aylardır uygulanan sıkı politikaların etkisini göstermeye başladığına dair işaretler veriyor.

ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri de soru işaretleri arasında. Görevdeki Joe Biden, rakipleri ve medya emekli olması için nedenler ararken yarışta kalmakta ısrar ediyor. Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti kurultayının başlayacağı 15 Temmuz'da Beyaz Saray'ı yeniden ele geçirmek için yapacağı yarışta, bilinmeyen bir ismi görevden alabilir ve bu sırada başkan yardımcısını açıklayabilir.

Japonya'nın Nikkei endeksi bu sabah Yarı iletken hisselerindeki kazanımlar sayesinde %1,5 sıçrayarak yeni bir rekor seviyeye ulaşırken, yatırımcılar ABD işgücü piyasasındaki soğuma belirtilerinin ardından Fed Başkanı Powell'ın faiz indirimlerine destek verip vermeyeceğini merakla bekliyor. Yatırımcılar, zayıf işgücü piyasası verilerinin Eylül ayında faiz indirimi olasılığını %80'e kadar artırdığını düşünüyor.

Avrupa, EUROSTOXX 50 vadeli işlemlerinin %0,3 düşmesi ve FTSE'nin sabit kalmasıyla daha düşük bir açılışa hazırlanıyor. Wall Street hisselerinin rekor seviyelere çıkarak kapanmasının ardından S&P 500 vadeli işlemleri %0,2 kazandı ve Nasdaq vadeli işlemleri %0,3 yükseldi.

Bu haftanın en önemli ekonomik olayı, perşembe günü açıklanacak ABD Tüketici Fiyat Raporu olacak. Raporda, Haziran ayına ilişkin manşet enflasyonun, Mayıs ayındaki %3,3'ten %3,1'e gerilemesi, çekirdek enflasyon tahmininin ise %3,4'te sabit kalması bekleniyor. 2024'ün geri kalanı için piyasalar toplamda 50 baz puanlık gevşemeyi, yani iki faiz indirimini tam olarak fiyatlamış durumda.

Döviz piyasalarında, yatırımcıların Fransa'da parlamentoda oyların askıda kalmasıyla başa çıkmaları nedeniyle dünkü sert dalgalanmaların ardından Euro 1,0825 dolarda tutundu. Bu durum, olası bir siyasi çıkmaza işaret etse de aşırı sağ veya solcuların zaferlerinden kaynaklanan birçok mali endişeyi ortadan kaldırıyor. ABD doları, bir dizi para birimine karşı 105,01 seviyesinde dört haftanın en düşük seviyelerine yakın bir seviyede sabitlendi ve bu durum, değer kaybeden yen ve yuana bir miktar nefes aldırdı.

Hazine tahvilleri dün karışık bir seyirdeydi. 10 yıllık devlet tahvili getirisi dört seans üst üste düştükten sonra %4,2803'te sabit kalırken, 2 yıllık tahviller %4,6306'da sabit kaldı ve üç aylık düşük seviyeye yaklaştı.

Beryl Kasırgası'nın Meksika Körfezi'ndeki ABD rafinerilerini ve limanlarını kapatması ve Gazze'de olası bir ateşkes anlaşmasının küresel ham petrol arzındaki aksaklıklara ilişkin endişeleri azaltabileceği umutlarının artmasıyla petrol fiyatları dün yaklaşık % 1 düşerek bir haftanın en düşük seviyesine geriledi. Bu sabah da %0,23 gerilemiş durumda.

Manşette öne çıkanlar

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında yatırım anlaşması imzalandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre yapılan anlaşma çerçevesinde, BYD’nin Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolar yatırımla, yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik Ar-Ge merkezi kurması öngörülüyor.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’yı yörüngeye taşıyan Falcon 9 roketi başarılı bir şekilde fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türksat 6A ile uydu üretiminde yeni safhaya geçtik. Yerli, milli haberleşme uydumuz 6A mevcut uyduların yedeklenmesini sağlayacak ve kapasiteyi artıracaktır" dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "TÜRKSAT 6A ile Türkiye, kendi haberleşme uydusunu yapıp uzaya gönderebilen 11 ülke arasındaki yerini alacaktır" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) arasında Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantıları'nın sürdürülmesi kararı alındığını söyledi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, en düşük emekli aylığına ilişkin, “Üzerinde çalışılıyor. Çalışma devam ediyor. Henüz karar verilmiş değil” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Brüksel’de düzenlenen ilk Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Mevcut haliyle Gümrük Birliği, kapsamlı ve sağlam ortaklığımızın potansiyelini tam olarak yansıtmamaktadır” dedi.

Türkiye'de Çin otomobillerine %40 ek gümrük vergisi uygulanmaya başlandı. Bu vergiden etkilenen Çinli markaların başında gelen Chery, satış fiyatlarına ortalama 100 bin TL zam yaptı.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, bakanlığının Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) tahvil piyasası katılımcılarıyla, tahvil azaltma planlarına ilişkin toplantısındaki tartışmaları izleyeceğini söyledi. Suzuki, kabine toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında "Bu önemli bir toplantı ve oradaki tartışmaları yakından izleyeceğiz." dedi.

Çin Sanayi Bakanlığı, hem yeni inşaat hem de genişletme projeleri de dahil olmak üzere güneş fotovoltaik (PV) üretim projeleri için minimum sermaye oranını %30 olarak belirleyen bir kural taslağı yayınladı. Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, taslak kurala ilişkin yorum süresi 15 Temmuz'a kadar sürecek.

Japonya'da çip malzemesi üreticisi Resonac Holdings, yarı iletken teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda işbirliği için Japon ve ABD firmalarıyla konsorsiyum oluşturacak. Japonya ve ABD merkezli üretici firmalar, yarı iletken çip piyasasında pazar payını artırmak ve tedarik zincirlerini güçlendirme hedefiyle işbirliği fırsatlarını artırmaya çabalıyor.

ABD'de tüketici kredileri Mayıs ayında son üç ayın en hızlı artışını kaydetti; Bu artış kredi kartı bakiyelerindeki artışı yansıtıyor. ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından açıklanan verilere göre, Nisan ayında revize edilen 6,5 milyar dolarlık artışın ardından toplam kredi borcu 11,35 milyar dolar arttı. Piyasalarda beklenti artışın 10,0 milyar dolar olacağı yönündeydi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, NATO’nun Polonya’ya savaş uçakları vermesi durumunda ellerindeki MİG-29 uçaklarını Ukrayna’ya verebileceklerini söyledi. Citi, 2025 yılı ortası için altın fiyatlarında 2.800-3.000 dolar/ons seviyesini öngördü.

Citi tarafından yayımlanan bir araştırma notunda, altın tüketiminin 2024 yılı için pozitif eğilimde olduğu ve bunun yılın ikinci yarısında fiyatların 2.400-2.600 seviyesine yükselmesine yardımcı olabileceği belirtildi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

Yazar:
Günün Diğer Haberleri