Şanlıurfa'da Kritik Yol İddiaları: SGK'ya Ait Parseller Satıldı mı?

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde yer alan, mülkiyeti Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ait ve 5 yıldır yol olarak kullanılan bir alanın ihale yoluyla satıldığı iddiaları gündeme geldi. Kaleboynu Mahallesi'nde bulunan 4088 ada, 8 ve 11 parsellerin, halihazırda Muradiye Mahallesi'nde 3402 sokak olarak kullanıldığı belirtiliyor.

SİYASET - 2024-09-20 11:25:13

Söz konusu yol, Eyyübiye Belediyesi tarafından 5 yıl önce yapılarak mahalle sakinlerinin aktif olarak kullandığı bir güzergahtı. Ayrıca, Hacıbozan İlkokulu ve GAP Meslek Lisesi servislerinin de bu yolu kullandığı ifade edildi.

Yerelden gelen bilgilere göre, Eyyübiye Belediyesi, 31 Ocak 2023 tarihinde Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne bir yazı göndererek, parsellerin imar planında yol olarak işlenmesini talep etti. Ancak SGK İl Müdürlüğü, 9 Mart 2023'te gönderdiği cevabi yazıda, parsellerin imar planındaki ticaret alanı fonksiyonunun korunması gerektiğini belirtti ve ikinci bir düzenleme ortaklık payı (DOP) kesintisine gidilmemesi için yol önerisini uygun görmedi.

İddialara göre, SGK tarafından müteahhitlere ihale yoluyla satıldığı öne sürülen bu parsellerin yol vasfını kaybetmesi durumunda kamusal zarar meydana geleceği ifade ediliyor. Yüzlerce öğrenciye ulaşım sağlayan bu yolun, parsellerin başka bir amaçla kullanılması durumunda mahalleye zarar vereceği endişesi dile getiriliyor.

Konuyla ilgili TBMM'ye soru önergesi veren Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a, parsellerin satış durumu, bu yola dair yapılan planlar ve kamu yararı gözetilmeden yapılan satışın nedenleri hakkında sorular yöneltti. Ayrıca, Eyyübiye Belediyesi ve SGK arasında devam eden uyuşmazlık için Bakanlığın herhangi bir çözüm adımı atıp atmadığı da sorgulandı.

Mahalle sakinleri ve yerel idareciler, bölgedeki ulaşımın aksayacağı ve bu satışın kamusal zarar yaratacağı gerekçesiyle endişelerini dile getirirken, Bakanlığın konuya ilişkin nasıl bir adım atacağı merak konusu.

Yazar:
Günün Diğer Haberleri